maandag 5 oktober 2020

Review: The Kings Of Frog Island - VI (Kozmik Artifactz Records, 2020) (Progressieve Rock / Stoner)

The Kings Of Frog Island uit Leicester, Engeland, werd in 2003 opgericht door Mark Buteux - sologitaar en synthesizer, Dodge Watson - drums en Mat Bethancourt - zang en sologitaar en bracht in die formatie de albums "The Kings Of Frog Island" (2005, CD en LP, Elektrohasch Records), "II" (2008, CD en LP, Elektrohasch Records) en "III" (2010, CD en LP, Elektrohasch Records) uit, voordat Mat Bethancourt stopte, om verder te gaan met de band Cherry Choke.
Op die albums speelden de gast muzikanten Tony Heslop, Matthew Day 'Midge, Gavin Wright en Lee Toner op de platen mee.
Vervolgens verschenen "IV" (2013, digitaal album en 2015 LP via Kozmik Artifactz Records, her-uitgave 17 juni 2020) en "V" (2014, digitaal album en LP, her-uitgave 17 juni 2020).  
De band, die tegenwoordig bestaat uit: Mark Buteux - sologitaar en synthesizer, Dodge Watson - drums en percussie, Gavin Searle - zang en keyboards, Tony Heslop -  sologitaar en Lee Madel-Toner - basgitaar bracht op 11 september 2020 hun album "VI", waarop 10 nummers staan, uit via Kozmik Artifactz Records en  deze verscheen als LP in een beperkte oplage van 100 stuks op 180 gram groen/zwart gespetterd vinyl, als LP in een beperkte oplage van 200 stuks op 180 gram doorzichtig blauw vinyl en als digitale download.

Het album begint met "Monotron", waarin de band een kort instrumentaal progressief rock nummer in een gemiddeld tempo speelt en dit wordt gevolgd door "Ever And Forever", een schitterende stonerrock song met een terugkomend licht hypnotiserend ritme, waarbij stil zitten geen optie is.
Daarna volgen "Bad Trip", een fantastisch stuk progressieve stoner, dat in een vrij traag tempo gespeeld wordt en een terugkerend licht hypnotiserend ritme heeft, waarmee de band me in de ban van hun muziek houdt, die in rust eindigt en "Toxic Heart", een mooie rustige psychedelische song, die invloeden van de jaren 70 bands heeft.
In "Pigs In Space" schotelt The Kings Of Frog Island me een geweldig swingend uptempo instrumentaal nummer met een terugkerend aanstekelijk ritme voor, dat aanzet tot dansen en in "Sicario" krijg ik een uitstekende rock song te horen, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
Dan volgen "Brainless", een puike instrumentale mix van industriële muziek en rock, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en progressieve rock invloeden bevat en "Murderer", een verrukkelijke progressieve rock song met een terugkerend ritme, die swingt als een trein, waarbij stil zitten onmogelijk is.
Verder hoor ik "I Am The Hurricane", een lekker in het gehoor klinkende rock song, die een aanstekelijk ritme heeft, dat aanzet tot dansen en "Fine", een swingende rock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een dansbaar ritme heeft.

"VI" van The Kings Of Frog Island is een geweldige plaat, waar ik vanaf de begin tonen van genoten heb en staat vol heerlijke rock nummers, die invloeden bevatten van progressieve rock, stoner en psychedelische muziek en ik kan iedere liefhebber van muziek dan ook aanraden deze schijf eens te gaan beluisteren.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten