maandag 15 februari 2021

Review: Öresund Space Collective - Universal Travels (Öresund Space Collective Records, 2021) (Progressieve Rock / Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz, progressieve rock en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 30 officiële albums heeft uitgebracht.
Op 9 mei 2018 verscheen het album "Chatoyant Breath" via Space Rock Productions in een beperkte oplage van 500 stuks als 180 gram 2LP, waarvan er 200 op zwart, 180 op donker geel en 120 stuks op oranje vinyl geperst worden, die een klaphoes bevatten en met de hand genummerd zijn, waarbij verder vermeldenswaardig is, dat alle jams van het album in 1 dag opgenomen werden, waarvan de nummers op de vinyl uitgave de bewerkte versies van de jams zijn.
Het album wordt tevens als 2CD in een beperkte oplage van 500 stuks uitgebracht, waarbij opgemerkt kan worden, dat de 2CD uitgave 1 nummer extra bevat en op de CD uitgave hoor je de uitgebreide, dus onbewerkte versies van de jams.
Op 23 maart 2019 verscheen via Space Rock Productions het album "Good Planets Are Hard To Find", dat in 2009 door Transubstans Records werd uitgebracht, in een beperkte oplage van 383 stuks op 2LP, waarvan er 120 op zwart, 159 op blauw en 104 op geel 180 gram vinyl geperst werden, terwijl de hoezen met de hand genummerd zijn en op 7 mei 2019 is de 3LP "Freak Out In The Fjord", waarop 4 lange nummers staan, in een beperkte oplage van 474 stuks uitgebracht, waarvan er 184 op zwart en 290 op gekleurd 140 gram vinyl zijn geperst en vermeldenswaardig is dat kant A/B doorzichtig groen, kant C/D licht blauw en kant E/F turquoise is, terwijl de hoezen met de hand genummerd zijn en tevens verschenen er 500 exemplaren in een beperkte oplage als 2CD.
De muzikanten, die op dit album spelen zijn: Dr Space - synthesizer, Kaoscillator en Korg Monotron, Magnus - Fender Rhodes en synthesizer, Hasse - basgitaar, Öyvin - basgitaar, Vemund - sologitaar, Jonathan - sologitaar en viool, Tim - drums, Simon - drums en Peran - drums.
Op 7 september 2019 werd het album "Slip Into The Vortex", voor de eerste keer, in een beperkte oplage van 400 stuks als 2LP uitgebracht, waarvan 100 stuks op 180 gram zwart vinyl en 300 stuks op 180 gekleurd vinyl (kant A/B oranje en kant C/D violet) in een klaphoes en de 2LP's zijn met de hand genummerd en bevatten een download code.
Daarbij is vermeldenswaardig dat "Slip Into The Vortex" eerder in 2010 als CD via Transubstans verscheen en tevens in 2015.
De leden die hierop spelen zijn: Stefan (Gas Giant / Alkymist) - sologitaar, Magnus (Mantric Muse) - sologitaar, Kaufman (Bland Bladen) - drums, Jocke (Carpet Knights) - basgitaar, Pär (Carpet Knights) - basgitaar, Anders H. (The Univerzals) - saxofoon, Mogens - synthesizers en keyboards en Dr.Space - keyboards en synthesizers, terwijl de mix gemaakt is door Tobias van The Carpet Knights en de jams in oktober 2008 opgenomen zijn in de Black Tornado Studio's.
Op hun album "Experiments In The Subconsious", dat 30 januari 2020 via Space Rock Productions verscheen, waren de spelers: Hasse - basgitaar, doundouns en drums, Jiri - basgitaar, Jonathan - sologitaar, theremin en viool, Magnus - sologitaar en synthesizer, KG - synthesizer en sologitaar, Scott - synthesizers en Tim - drums.
In mei 2020 verscheen het live album "Sonic Rock Solstice 2019", waarop 5 lange nummers staan, die opgenomen zijn tijdens het festival te Solstice, wat tevens hun allereerste Engelse optreden was.
De muzikanten op dit album zijn: Mogens - synthesizer, Dr.Space - Modular synthesizer, Korg Monotron, Korg Kaossilator, Vermund - sologitaar en effecten, Vince - sologitaar en effecten, Jiri - basgitaar en effecten en Tim - drums.
Wetenswaardig is nog, dat het album in eerste instantie alleen verkrijgbaar was via bandcamp en nu dus in een zeer beperkte oplage van 150 stuks als CD is verschenen.
Op 24 november 2020 verscheen het album "Four Riders Take Space Mountain" via Space Rock Productions als 2LP in een beperkte oplage van 500 stuks, waarvan 200 op 180 gram zwart en 300 op 180 gram doorzichtig geel (kant A/B) / doorzichtig blauw (kant C/D) vinyl en als CD in een beperkte oplage van 500 stuks.
De bandleden die op kant 1, 2 en 3 spelen zijn: Jonathan Segel - viool en sologitaar, Mathias Danielsson - sologitaar, Hasse Horrigmoe - basgitaar, Alex Skepp - drums, Dr Space - synthesizers, KG Westman - keyboard, Mats Orbation - sologitaar en effecten en Jonas Berge - orgel, synthesizer en gitaar en op kant 4 zijn dat: Dr Space - synthesizer, KG Westman - sitar, Jonathan Segel - sologitaar, Hasse Horrigmoe - basgitaar en Tim Wallander - drums.
Vermeldenswaardig is nog, dat op Kant D van de 2LP de complete versie van het nummer staat, maar op de CD is deze door de duur van de beperkte speeltijd bijna 5 minuten korter.
In januari 2021 bracht de band het compilatie album "Universal Travels", waarop enkele niet eerder verschenen jams uit de periode 2006-2020 staan, in een beperkte oplage van 150 stuks als CD uit en deze zijn door Dr Space in 2020 in de Estúdio Paraíso te Nuvens in Porugal samengesteld, waarbij vermeldenswaard is, dat de CD niet als digitale download verschijnt en de opbrengst van de CD gebruikt gaat worden om een nieuwe muziek studio voor Dr Space te bouwen in Portugal. 

Het album start met "Locus Coeruleus" uit 2007, dat als bonus nummer op de LP "Inside Your Head" staat en hierin speelt de band een geweldig progressief rock nummer in een gemiddeld tempo met een terugkerend ritme, dat tegen het einde ruimtelijke invloeden krijgt.
Daarna volgt van diezelfde sessie uit 2007 het niet eerder uitgebrachte "Jam 26", een heerlijke mix van spacerock en progressieve rock, die een aanstekelijk terugkerend ritme heeft.
De volgende 3 nummers komen van de "Give Your Brain A Rest From The Matrix" sessies uit 2010 en de eerste darvan, "Jam 12", verscheen als bonus nummer op de LP en in dit nummer laat Öresund Space Collective me genieten van een schitterende mix van country, spacerock en psychedelische muziek, die Oosterse invloeden bevat en in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld.
Dan volgt "Anthem Rock", een fantastisch 20 minuten durend stuk muziek, waarin de band een fantastisch progressieve rock nummer ten gehore brengt, die tegen de helft van het nummer iets meer snelheid krijgt en elektronische en acid rock invloeden bevat en tevens een terugkerend ritme heeft en hierbij speelt Claus Böhling sologitaar.
Vervolgens zet de band me "Santana Jam" voor en krijg ik een aanstekelijk Hammond rock nummer ineen gemiddeld tempo te horen, dat swingt als een trein en invloeden heeft van de muziek van Carlos Santana.
Het laatste stuk muziek, het 20 minuten durende "Awaken", wordt als extra nummer op de LP versie van "Sleeping With The Worm" uitgebracht en daarin speelt de band weer zo'n uitstekend swingend uptempo progressief rock nummer, dat na enkele minuten in een iets trager tempo wordt gespeeld en melodische invloeden krijgt en iets over de helft van het nummer verandert in een schitterend rustig elektronisch nummer met ruimtelijke invloeden en een terugkerend ritme.

"Universal Travels" van Öresund Space Collective staat vol heerlijke nummers, die invloeden van progressieve rock, elektronische muziek en spacerock bevat en ik kan liefhebbers van die genres deze CD dan ook van harte aanbevelen.
Sorry! Geen muziek beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten