zondag 2 juli 2023

Review: The Galileo 7 - Tear Your Minds Wide Open (Expanded Edition) (Damaged Goods Records, 2023) (Beat)

Allan Crockford - zang en sologitaar richtte in 2009  de band The Galileo 7 op, die naar een episode van Star Trek is genoemd.
Hij was eerder actief in andere bands en enkele daarvan zijn: The Solarflares, The Prisoners, JTQ en Thee Headcoats en hij maakt ook deel uit van de band Graham Day & The Forefathers.
Samen met Viv Bonsels - orgel en zang, Mole Brooks - basgitaar en zang en Russ Baxter - drums vormde hij de eerste formatie van The Galileo 7, die uit Medway, Londen, Engeland komt en tegenwoordig bestaat uit: Allan Crockford - zang, mellotron en sologitaar, Viv Bonsels - orgel en zang, Paul Moss - basgitaar en zang en Mole Brooks - drums en zang.
The Galileo 7 bracht diverse albums uit.
In 2010 was dat "Are We Having Fun Yet?" via Misty Lane Records en in 2012 "Staring At The Sound" via State Records, waarna "False Memory Lane" uit 2014 op het eigen Fool's Paradise label verscheen en deze werd zowel op vinyl, als op CD en als download uitgebracht, waarbij opgemerkt kan worden, dat de bij vinyl versie een CD met 3 nummers, die niet meer op de LP pasten, is bijgevoegd, plus een download code.
De band heeft in 2015 een nieuwe single gemaakt, getiteld "One Lie At A Time" / "The God Of Gaps", die 16 maart via het State Records label in een gelimiteerde oplage van 500 stuks verscheen, waarvan de eerste 250 exemplaren vergezeld gingen van een CD met daarop de nummers van de single plus een exclusieve extra song, die nergens anders op staat.
Ook de nieuwe 7" vinyl single "Cruel Bird", die een dubbele A kant heeft, is 28 maart 2016 via het State Records label uitgebracht in een beperkte oplage van 500 stuks, waarvan de eerste 200 exemplaren op paars vinyl zijn geperst, die alleen via de band zelf of via State Records verkrijgbaar zijn en tevens is vermeldenswaardig, dat de single in mono is verschenen.
Tijdens de opnames voor de single, speelde de band ter opwarming diverse oudere nummers en wisten daarbij onmiddellijk, dat ze deze eveneens zouden gebruiken. Het resultaat daarvan is te horen op de CD "The Live-O-Graphic Sessions", die 24 januari 2016 in de Barker's Lithographic Printers, te Rochester, werd opgenomen en net als de single 28 maart 2016 via het Fools Paradise Records is verschenen.
Hun album "Tear Your Minds Wide Open" werd 10 november 2017 door het Damaged Goods label in een beperkte oplage van 300 stuks op vinyl uitgebracht en bevat tevens een gratis CD, waarop een extra exclusief nummer staat en tevens verscheen het album als digitale download.
Op 26 april 2019 verscheen de 7" mono single "Too Late" / "The World Looks Different Today" in een beperkte oplage van 500 stuks via State Records, als voorloper van hun album "There Is Only Now", dat in juni 2019 door Damaged Goods Records werd uitgebracht en vermeldenswaardig is verder, dat dit de eerste plaat is, dat alle bandleden in één of meerdere nummers zingen.
De band viert in 2020 hun 10 jarige bestaan middels hun album "Decayed", dat 22 november 2020 via Fool’s Paradise Records in een beperkte oplage van 250 stuks als LP is uitgebracht bevat 10 nummers.
Vermeldenswaardig is verder, dat 2 nummers in de oude bezetting uit 2013 met Russ Baxter zijn opgenomen, terwijl de rest van de nummers in de huidige bezetting gespeeld wordt en het bonus  nummer niet op de LP staat.
Op 26 november 2021 bracht The Galileo 7 een gedeelte (6 nummers) van hun album "Staring At The Sound", in een nieuwe versie onder de naam "Listening To The Colours"  uit via Spinout Nuggets Records als LP in een beperkte oplage van 300 stuks op zwart vinyl en als digitale download en hierop bestaat de band uit: Allan Crockford, Viv Bonsels, Mole en Paul Moss – basgitaar.
Het album "Tear Your Minds Wide Open" is via Damaged Goods Records opnieuw uitgebracht als Expanded Edition en bevat 20 nummers, waarvan de eerste 12 van de LP komen, het eerste nummer als gratis CD bij de originele LP zat en de andere 7 als extra bonus nummers aan de CD zijn toegevoegd

De LP, die 12 nummers bevat, start met "Cold Hearted Stowaway", waarin ik de band een schitterende swingende beat song hoor spelen, die een aanstekelijk ritme bevat en aanzet tot dansen, waarna de single "One Lie At A Time" volgt en dit is een schitterende aanstekelijke uptempo beat song, waarin de muziek sterke overeenkomsten heeft met het geluid van de zestiger jaren bands en de de zeer herkenbare zang me laat weten naar welke band ik luister
Daarna schotelt de band me "Mystery Train" voor en hoor ik een lekker in het gehoor klinkende uptempo beat song met een opgewekt ritme, waarin het drums spel bij tijd en wijle wel iets weg heeft van dat van Keith Moon (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en dit nummer wordt gevolgd door "Too Much Choice" een heerlijke snelle beat song, waarbij stil zitten geen optie is.
In "The Mask" laat de band me genieten van een licht psychedelische song, die een aanstekelijk ritme bevat en enkele subtiele tempowisselingen heeft en in "Live For Yesterday" krijg ik een swingende afwisselende rock song voorgezet.
Dan volgt "You Tear My Mind Wide Open" en hoor ik The Galileo 7 een fantastische beat song, die swingt als een trein, een hoog meezing gehalte heeft en drums invloeden van Keith Moon, waarna de b-kant van de single "One Lie At A Time" volgt, die "The God Of Gaps" heet en ik een opnieuw zo'n verrukkelijke uptempo song voorgezet krijg.
Vervolgens hoor ik "The Habit Machine", waarin de band verder gaat met het maken van hun swingende beat, waarbij stil zitten niet aan de orde is en met "Everything Keeps Coming Round Again" laat de band nogmaals horen hoe een rock song moet klinken, door me een schitterend uptempo nummer voor te zetten.
Verder staan "Your Face Tomorrow", een heerlijke pop song met diverse tempowisselingen, die tegen het eind over gaat in een progressief stukje rock en "Nobody Knows Anything", een opgewekte swingende pop song, waarmee de band me weer in beweging weet te krijgen.
Het extra nummer van de CD heet "The Girl In The Glass Case (Beta Version)" en daarin speelt de band een geweldige ruig psychedelisch rock nummer, dat bijna 11 minuten duurt en vergezeld gaat van een gesproken tekst.
De eerste van de 7 andere bonus nummers is de thuis opgenomen demo "You Tear My Mind Wide Open", waarin The Galileo 7 een heerlijke aanstekelijke pop song met een gemiddeld tempo speelt, die beweging oproept en deze wordt gevolgd door de originele versie van "The Mask", een licht psychedelische song met een dansbaar ritme, tempowisselingen en acid rock invloeden en het thuis opgenomen "Everything Keeps Coming Round Again", een uptempo rock song.
Vervolgens hoor ik versies van "The God Of Gaps" (band demo), een uitstekende uptempo song met intro, "On Lie At A Time" (band demo), die net als de uiteindelijke uitvoering geweldig klinkt en aanzet tot dansen, "Live For Yesterday" (thuis demo), een puike song met subtiele tempowisselingen en "Grown Up", een nummer dat niet op de LP staat en hierin laat de band me genieten van een verrukkelijke beat song die swingt als een trein en met hoge snelheid gespeeld wordt.

"Tear Your Minds Wide Open (Expanded Edition)" van The Galileo 7 staat vol lekker in het gehoor klinkende nummers, met "The Girl In The Glass Case (Beta Version)" als uitschieter en ik raad iedere liefhebber van beat en de betere pop muziek deze schijf van harte aan.(luister naar de oorspronkelijke  uitgave van het album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten