maandag 3 september 2012

Review: Mist Season - Reflections (Seacrest Oy, 2011)(Progrock / symfonisch / Jazzrock)

De Finse band Mist Season werd in 2004 opgericht te Hämeenlinna, het jaar waarin ook hun debuut album met gelijknamige titel uit kwam.
Hun volgende album kwam in 2006 uit en heet "Woodlands" en in 2011 verscheen "Reflections", hun laatst uitgebrachte CD / LP, waarvan de nummers tussen oktober 2006 en februari 2011 opgenomen werden.
Mist Season bestaat uit: Keijo Hakala - basgitaar, Kimmo Pörsti - drums, Tommi Varjola - sologitaar, Timo Kajamies - keyboards en Risto Salmi - saxofoon, die Kari Rantakallio verving.
De CD "Reflections", die net als hun vorige 2 albums werd gemixt en gemasterd door de Finse progrock legende Tommi Liuhala, bevat 14 nummers, waaronder acht covers en is met diverse gast artiesten opgenomen.
Het openingsnummer van de CD heet "Echoing Lights", een schitterend rustig stuk muziek, dat op vleugel gespeeld wordt.
Daarna barst de band los met het stevige "Manaos", dat een vrij ruig begin heeft en over gaat in een prima mix van jazz- en progrock, in een swingend uptempo gespeeld.
In "Defending Hands" verzorgt Mirja Lassila de zangpartijen en in dit fantastische symfonische nummer worden de kwaliteiten van de klassiek geschoolde muzikanten extra naar boven gehaald.
Het volgende nummer, "Pan" is een zuid Amerikaans aandoend werkje en heeft een lekker swingend ritme.
Vervolgens krijg ik "Lobsterland Groove" te horen, een Iers klinkend nummer met gast muzikante Anita Aronen, die accordeon en harp speelt.
Mist Season maakt hierin een heerlijke vrolijke mix van folk en symfonische rock, die me het gevoel geeft te willen dansen.
"Matelda's Song" is een symfonisch nummer, dat weer door Mirja Lassila gezongen wordt en bevat lichte fusion invloeden.
In "Aqua Marine" spelen Kari Rantakallio - saxofoon en Jukka Pitkänen - trompet als gastmuzikanten mee en dit door Carlos Santana geschreven fusion nummer heeft Latijnse invloeden en een lekker dansbaar ritme.
Swingend is "Puppet On A Chain" en ook hierin speelt de band een prima stukje jazzrock met hoor dansbaarheid gehalte.
Dan volgt er een kort stukje muziek, gespeeld op klassieke akoestische gitaar, getiteld "Summer Season" en dit wordt gevolgd door "Promenader", een mooi rustig symfonisch nummer en "Chaser", een prima dansbaar en swingend  jazzrock nummer met symfonische invloeden, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten.
Daarna hoor ik een schitterend gespeeld klassiek gitaar intro van "Sally & Jack", waarna de keyboards en saxofoon het rustige tempo verder uitbouwen en basgitaar en drums het nummer ondersteunen.
Als laatste nummer krijg ik "Resolution" voorgeschoteld, een fantastisch op vleugel gespeeld stuk muziek dat rustig en waardig de CD / LP afsluit.
De CD "Reflections" van Mist Season bevat prima muziek, die vol afwisseling zit en enkele uitschieters kent, waardoor het een genot is naar de band te luisteren.
Mist Season, Dance of the Miststress - YouTube 

youtube.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten