maandag 10 september 2012

Review: Moon Far Away - Minnesang (Steinklang Records, 2010)(Neo Folk / Gothic)

Moon Far Away werd in 1994 te Arkhangelsk, Rusland, opgericht door Count Ash - zang en alle instrumenten, Victorian - drums, Zhigich - basgitaar en Anea - zang.
In de loop der jaren wisselde de band regelmatig van zangeres en werd Anea in 2000 vervangen door Anastasia, die tot 2007 bij de band zong, waarna Toloka tot 2009 de zangeres was en vanaf die tijd is Leda degene, die de vocalen voor haar rekening neemt.
In 1997 bracht de band hun eerste officiële CD uit, getiteld "Lado World", gevolgd  door "Sator" (2000), "Pruena" (2004), "Belovodie" (2005), "Whitewaterland" (2005) en "Minnesang" (2010).
Op "Minnesang" staan 12 songs, waarvan "And Light Shineth In Darkness" de eerste is.
Dit is een song, die een mix is van new wave en gothic, waarin het ritme in een redelijk hoog tempo gespeeld wordt en een terugkerend refrein heeft.
Vervolgens hoor ik "Sweet Olga", een schitterende neo folk song, waarin de muziek, die naar het symfonische neigt, in een rustig tempo wordt gespeeld, maar langzaam aan steeds meer wordt opgevoerd.
"Goe And Cathe" is een gothic song, die door de zang van Count Ash een donkere uitstraling krijgt en gemixt met de naar de new wave neigende muziek, enigszins aan de jaren 80 muziek doet denken.
Daarna volgt "Deus Amet Puellam" een mooie neo folk song, die in een rustig tempo gespeeld wordt.
Dan krijg ik "Filled By Memory" te horen, een pop song, waarin het ritme tussen vrolijk en somber in blijft hangen, terwijl de zang vrij opgewekt wordt gezongen. 
In "King Son's Journey Pt.I" is de muziek een mix van symfonische rock en gothic dit is een instrumentaal nummer, maar in het vervolg, dat "King Son's Journey Pt.II" heet, wordt er wel gezongen en hierin maakt de band een mix van new wave, elektro en symfonische rock.
Het volgende nummer, "Francisca" begint met zwaardere tonen en lijkt de muziek wel een beetje op die van Dead Can Dance uit hun beginperiode en ik vind dit dan ook een geweldige song.
Ook zwaar is "Witchcraft By A Singing", maar hierin is de invloed van de kerk te horen en de pijpenorgel klanken plus de haast gesproken tekst, geven dit nummer een religieuze uitstraling.
"Holy Mother Russia" gaat ook die richting uit, alleen is de muziek een stuk toegankelijker en weer zijn invloeden van Dead Can Dance te horen.
Nog meer muziek over de kerk is te horen in "Come, Brother In White Church", een stukje elektro gemixt met gothic en Dead Can Dance en overgoten met een op trom geslagen ritme.
Het laatste nummer heet "Shumff Gudit" en ook hier hoor ik de hand van de meesters (DCD) in, door het op trom geslagen gothic ritme, dat met licht gezongen oosterse klanken het nummer van kracht voorziet.
"Minnesang" is een prima stukje muziek en een welkome aanvulling in iedere gothic collectie.


Moon Far Away
www.youtube.com/watch?v=yuaOWG1r71U

Geen opmerkingen:

Een reactie posten