maandag 17 september 2012

Review: Russian Circles - Empros (Sargent House Records, 2011)(Stoner / Heavy Rock)

Russian Circles is een Amerikaanse band uit Chicago, Illinois, die in 2004 door Mike Sullivan - sologitaar en Colin DeKuiper - basgitaar werd opgericht en werd aangevuld met Dave Turncrantz - drums.
In 2007 verliet DeKuiper de band en werd vervangen door Brian Cook.
Russian Circle maakte hun debuut CD "Enter" in 2006 voor het Flameshovel label, die gevolgd werd door "Station" (Suicide Squeeze Records, 2008) en "Geneva" (Suicide Sqeeze Records, 2009) en in 2011 door "Empros", die via het Sargent House Records label verscheen, een maatschappij, die ook hun vorige uitgaven op LP uitbracht.
Op de CD "Empros", waar de band in januari 2011 aan begon en in september 2011 mee klaar was, staan 6 songs en daarop wordt de band bijgestaan door Phil Karnats - cello en accordeon.
Het eerste nummer van de CD heet "309", dat rustig begint, maar na enkele seconden barsten de hypnotiserende stevige klanken los en gaat de muziek over in een mix van heavy rock en stoner, waarbij zoveel kracht los komt, dat het onmogelijk is stil te blijven zitten.
Vervolgens krijg ik "Mlàdek" te horen, een heerlijke stoner nummer, dat qua gitaar geluid wel wat weg heeft van dat van My Sleeping Karma en met net zoveel energie gespeeld wordt als het vorige nummer.
Daarna volgt "Schiphol" dat tot halverwege erg rustig en lieflijk klinkt door de mooie akoestische gitaar klanken, maar daarna voel ik hoe er een vliegtuig de lucht in geschoten wordt door de heftige uitbarsting, die de band plotseling laat horen en dit gaat over in het volgende nummer "Atackla", waarin Russian Circles weer zo'n prima stoner heavy rock mix speelt, waar de vonken vanaf spatten en ook dit nummer loopt vlekkeloos over in het volgende, getiteld "Batu", een heavy rock nummer waarmee de band me nog steeds aan hun muziek weet te binden.
Als laatste nummer hoor ik "Praise Be Man", dat rustig begint en zo'n minuut of 3 op die manier voortkabbelt, maar dan losbarst en het geheel een stuk zwaarder wordt.
"Empros" is een geweldige CD barstensvol energie, die de band op mij over heeft weten te brengen.
Russian Circles - Mládek
www.youtube.com/watch?v=ONzYMVrhTyk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten