maandag 17 september 2012

Review: Dario Antonetti E La Svolta Psichedelica - Il Rigore Esistenziale (La Locomotiva, 2012)(Pop/ Progrock)

Dario Antonetti - zang, akoestische en elektrische gitaar, uit Bosisio Parini, Italië, heeft een nieuwe band, genaamd La Svolta Psichedelica, waarin behalve hij zelf, ook Lorenzo Conti - drums en Alessandro Brumana - basgitaar zitten.
Op hun debuut CD spelen verder onder andere de volgende gastmuzikanten mee: Lorenzo Tarantino - sologitaar, Omar Corsici - gong, Gastel Etzwane - zang, Peter Lindahl - mellotron, Akai S5000 sampler, barok fluit, saz, elektrische gitaar, darbouka cornet en viool en nog enkele andere muzikanten.
Dario is vooral bekend geworden door zijn "Vegetable Man Project", waarin hij probeert 1000 verschillende uitvoeringen van dit Syd Barrett nummer uit te brengen, maar ook was hij te horen in de bands Effetto Doppler (CD "Eden E Sasso", 2006), Kryptästesie (CD "No Age", 1999) en met Gastel Etzwame, plus op zijn solo CD "L'Estetica Del Cane" uit 2007, die in 2009 met 3 extra nummers werd heruitgebracht.
Op deze nieuwe CD "Il Rigore Esistenziale" uit 2012 staan 12 nummers, die op 2 na, allemaal door Dario geschreven zijn en de andere 2 schreef hij samen met Peter Lindahl van In The Labyrinth uit Zweden tijdens zijn verblijf daar.
De CD begint instrumentaal met het bijna 1 minuut durende "Immacolata Concezione", dat een stukje progrock van de bovenste plank is en dit gaat verder in "Luna Di Venere", een schitterende progrock song, waarin de band na een vrij rustig begin de snelheid van de muziek iets verhoogt en een fantastisch stukje muziek ten gehore brengt.
Vervolgens krijg ik "Giovanilistici Musucisti" te horen, een nummer dat Dario samen met Peter Lindahl  schreef, dat een uitstekende mix is van een progressieve rock song en een pop song is, waarbij de nadruk op progrock ligt.
Daarna hoor ik "Pensiero Nevrotico", een zeer dansbare progressieve pop song, waar een achtergrond koor in te horen is en deze wordt gevolgd door "Ultrapressione Prima", waarin alleen de stemmen van Dario, Gastel en Tina de muziek maken en dat klinkt geweldig.
Dan krijg ik "Tu Ci Caschi Sempre" te horen, een prachtige pop song, die in een erg rustig tempo gespeeld wordt met daarin een heerlijk stukje saxofoon spel.
De volgende song heet "Il Postino" en ook dit is een lekker klinkende pop song met progressieve rock invloeden, waarin de muziek vrolijk klinkt.
Hierna volgt "Ultrapressione Seconda", waarin Dario, zichzelf begeleidend op gitaar, samen met Omar een kort nummer speelt en dit wordt gevolgd door "Tartughe Eccetera", een prima pop song, waarin halverwege het tempo en ritme veranderen en de song over gaat in een naar progressieve rock neigende song.
In "Ultrapressione Terza", het tweede nummer dat Dario en Peter samen schreven, hoor ik een stukje experimentele muziek, waarin viool, fluit en toetsen plus de stem gebruikt worden.
De titel song "Il Rigore Esistenziale" is een commerciële dansbare pop song, die verandert in een progressieve pop song en klinkt gewoon lekker en de afsluitende song van de CD "Il Ritorno Del Figlio Di Immacolata Concezione" begint na een minuut stilte pas en na een chaotisch begin gaat dit over in een schitterend instrumentaal progrock nummer, waarmee de band CD op een waardige manier afsluit.
Dario Antonetti E La Svolta Psichedelica hebben een uitstekende CD gemaakt, die je niet mag missen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten