maandag 3 maart 2014

Review: Kalutaliksuak - Death Of The Alpinist (RAIG, 2014) (Progressieve Rock / Experimenteel)

Kalutaliksuak is de naam van een Russische psychedelische avant garde rock band uit Moscow, die in 1993 door Vladimir Konovkin - keyboards en Alexander Chuvakov - sologitaar, fluit, zang en percussie is opgericht.
Behalve deze vaste krachten, wisselt de samenstelling regelmatig en ten tijde van de opnamen van "Death Of The Alpinist" bestond de band verder uit: Alexei Ohontsev - basgitaar en Sergei Titovetz - drums en percussie.
"Death Of The Alpinist" uit 2014 is het vijfde concept studio album van de band, die eerder "Snow Melts Black" (2011), "Totem Making" (2011), "Last Day Of Sun" (2008) en "Kalutaliksuak" (2007) uitgebracht zag worden door het RAIG label.
Ook bracht de band enkele gratis concept album download MP3's uit, dat waren in 2008 "Light Upon Her Mysteries: Kalutaliksuak's First Tale / GB Vs Kalutaliksuak" dat tussen 1994 en 2008 opgenomen werd en "Light Upon Her Mysteries: Kalutaliksuak's Second Tale / Nuance Vs X-Rays", opgenomen tussen 1995 en 2009.
Maar ook werd er een speciale versie uitgegeven van "Totem Making", die via download te verkrijgen is en via een zeer gelimiteerde professioneel gedupliceerde CD-R van 50 stuks met allerlei extra's.
"Totem Making" uit 2011, is een registratie van  een live optreden van 13 februari 2011, waarbij de band een memorabele uitvoering van Deep Purple's "Smoke On The Water" ten gehore bracht plus 7 andere nummers, de "7-step Totem Making Suite".

De nieuwe CD van de band, "Death Of The Alpinist", bevat slechts 4 nummers, waarvan "Hard Climbing", dat op een seconde na, 21 minuten duurt, de eerste is.
De band start het nummer met experimentele progressieve rock, die in een lekker swingend ritme gespeeld wordt en jazz invloeden bevat, waarna het tempo langzamer wordt en de muziek verandert in een bijna new age-achtig stukje en nadat de band zo een tijdje gespeeld heeft, verandert de muziek opnieuw en deze keer in een swingend progressief stukje rock, waarin flink geïmproviseerd wordt.
Daarna schotelt de band me "Shambhala" voor en hierin hoor ik Kalutaliksuak een geweldig instrumentaal nummer met een licht hypnotiserend ritme spelen, om te vervolgen met het iets meer dan 20 minuten durende "Buried Horizons", waarin ik een stuk symfonisch gespeelde rock te horen krijg, dat over gaat in
progressieve rock met jazz invloeden, waarbij de band het niet schuwt om te improviseren en ik met mijn oren gespitst zit, om maar niets van de muziek te missen.
Het laatste nummer van de CD heet "Not A King" en hierin hoor ik een schitterend progressief rock nummer, dat swingt de band als een trein, met tegen het einde een  overgang naar een mix van geïmproviseerde rock en avant-garde.
(luister naar het album via de koppeling naar het RAIG label onder de recensie)

Net als op hun vorige CD's zit de technisch hoogstaande muziek van Kalutaliksuak zeer complex in elkaar en heb ik erg goed op moeten letten, om maar niets van deze geniale muziek te hoeven missen.
Een aanrader voor iedere progressieve rock liefhebber!
Kalutaliksuak "Death of the Alpinist" | R.A.I.G. Records
Geen opmerkingen:

Een reactie posten