maandag 31 maart 2014

Review: The Spacelords - Synapse (Sulatron, 2014) (Spacerock)

De band The Spacelords uit Reutlingen en Metzingen/Neuhausen, Duitsland werd in april 2008 opgericht, toen Marcus Schnitzler - zang, drums, percussie en djembé, muziek begon te maken met Matthias Wettstein - sologitaar en Klaus Werz - basgitaar.
Matthias en Klaus hadden al verschillende ideeën voor songs en na enkele weken, was al bijna de helft van hun debuut CD uitgewerkt.
De achtergronden van de bandleden waren verschillend; Marcus studeerde traditionele ritmes in West Afrika en was al 25 jaar bezig met psychedelische muziek,
Matthias was beïnvloed door de muziek uit India, waar hij sinds de jaren 70 naar toe ging en speelde al 30 jaar gitaar en Klaus begon in 1978 als drummer in Rusland, maar schakelde al spoedig over op sologitaar en in 2006 werd dat basgitaar.
Het vierde Spacelords lid, Reinholt - dwarsfluit, kwam in 2008 bij de band en speelt op de debuut CD mee, maar verliet de band in 2009.
Hun debuut CD "Spacelords", uit 2009, werd in eigen beheer gemaakt en gedistribueerd door het Italiaanse BTF label, waarna de band in 2011 "Dimension 7" uitbracht, gevolgd door een "Live" CD-R in 2013, beide opnieuw in eigen beheer.
Hun nieuwe album "Synapse" wordt door Sulatron Records uitgebracht in een gelimiteerde eerste oplage van 500 stuks op gekleurd 180 gram vinyl en door de band zelf als CD.

Het album, waarop 4 nummers staan, start met "Synapse", dat in een rustig tempo gespeeld wordt, waarbij de instrumentale muziek een mix is van spacerock en progressieve rock en zo nu en dan vrij symfonisch klinkt en licht hypnotiserend werkt. (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)
Daarna krijg ik "Sitarguitar" te horen en hierin laat de band me genieten van een ruimtelijk klinkend psychedelisch nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, om te vervolgen met "No 2", waarin de band verder gaat met het maken van hun schitterende ruimtelijk klinkende psychedelische progressieve spacerock, die een hypnotiserend effect op me heeft.
De band sluit het album af met "Pyroclastic Monster" en ook dit is weer zo'n fantastisch hypnotiserend symfonisch spacerock nummer, waarin deze keer krautrock invloeden zitten en na een tempowisseling komen daar gesproken teksten bij en verandert het nummer in een progressief stukje spacerock, waarin ook geëxperimenteerd wordt, om vervolgens opnieuw om te schakelen naar een swingend geheel.

The Spacelords hebben me met deze geweldige LP/CD van begin tot eind in hun ban weten te houden en laten genieten van hun heerlijke muziek en ik kan iedere liefhebber van spacerock en progressieve rock dan ook aanraden, dit album eens te gaan beluisteren, om tot dezelfde conclusie te komen als ik. Fantastisch!
THE SPACELORDS - synapse by Sulatron Records on Soun

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten