zondag 4 februari 2018

Review: Alfa 9 - My Sweet Movida (Blow-Up Records, 2018) (Psychedelische Pop)

Alfa 9 is een Britse band uit Newcastle Under Lyme, die in 2005 werd opgericht en bestaat uit: Phil Mason zang en sologitaar, Ali Heath - basgitaar en zang, Leon Jones - sologitaar en keyboards en Andrew Vernon - drums.
De band, die eem contract kreeg bij het Blow Up Records label, bracht hun debuut album "Then We Begin" op 7 augustus 2006 zowel op CD, digitale download en in een beperkte oplage als LP uit, die 5 december 2005 vooraf gegaan werd door de 7" vinyl single "For Your Bones"/"Little Girl", die in een beperkte oplage werd geperst.
Op 31 juli 2006 verscheen de 7" vinyl EP "Deadman", die tevens als CD en digitale download werd uitgebracht, waarna "Into The Light" (15 oktober 2012), "Seedless" (11 februari 2013), "Birling Gap" (13 mei 2013) en "El Morocco" (21 oktober 2013) als digitale downloads verschenen, terwijl op 11 maart 2013 hun tweede album "Gone To Ground" op CD en als digitale download was uitgebracht.
Op hun laatst verschenen single, "Smile Dog", die op 1 december 2017 op de markt is gebracht, is drummer Andrew Vernon vervangen door John Bradbury.
De single is de voorloper van hun derde album "My Sweet Movida", dat op 30 maart 2018 via Blow-Up Records zal verschijnen en wordt zowel op LP, CD en als digitale download uitgebracht.

Het album, dat 11 nummers bevat, start met de single "Smile Dog", waarin ik de band een geweldige swingende psychedelische song hoor spelen (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), die gevolgd wordt door "Movida", een fantastische zestiger jaren gerelateerde pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een dansbaar ritme heeft en enkele subtiele tempowisselingen bevat.
Daarna zet de band me "Different Corner" voor en krijg ik een aanstekelijke pop song te horen, die swingt en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarna "Rise" volgt en daarin laat de band me genieten van een schitterende licht psychedelische song, die heerlijke samenzang bevat.
In "When The Lights Go Out" schotelt de band me opnieuw een fantastische zestiger jaren pop song voor, waarin de samenzang me lichtelijk aan die van The Byrds doet denken, terwijl de muziek aan zet tot dansen en in "Cinema Of Thunder" krijg ik een uitstekende aanstekelijke dansbare song te horen, die swingt.
Dan volgt "Darkest Sea" en hierin speelt Alfa 9 een lekker in het gehoor klinkende song, waarin een ritme zit van een een oude cowboy film en je je op de rug van een paard waant, die in galop over de prairie gaat en dit nummer wordt gevolgd door "When I Think Of You", een prachtige song, die invloeden van de muziek van The Byrds bevat en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Vervolgens hoor ik "Coincidence Flies", een heerlijke uptempo pop song, die een lekker dansbaar ritme heeft, "Do It Again", dat van hetzelfde kaliber is en enkele prima tempowisselingen heeft en "Fly", een verrukkelijke licht psychedelische pop song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.

Alfa 9 heeft me met "My Sweet Movida" van begin tot einde weten te boeien met hun fantastische pop muziek, die elementen uit de zestiger jaren muziek bevat en ik kan deze schijf dan ook ten volle aanraden aan iedere liefhebber van deze muziek soort.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten