zondag 28 juni 2020

Review: Airbag - A Day At The Beach (Karisma Records, 2020) (Progressieve Rock / New Wave)

Airbag uit Oslo, Noorwegen, werd in 2005 opgericht en bestaat tegenwoordig uit: Asle Tostrup - zang, Bjørn Riis - sologitaar en Bergan Fossum - drums.
De band bracht hun debuut album "Identity" als CD en digitale download uit op 27 april 2009 en deze werd gevolgd door: "The Greatest Show On Earth" (CD album, 4 november 2013), "All Rights Removed" (CD album en dd, 21 december 2014 en 2LP in beperkte oplage van 500 stuks op doorzichtig rood vinyl in 2018) en "Disconnected" (CD album en 2LP, 10 juni 2016 en 2LP in een beperkte oplage van 500 stuks op wit vinyl in 2018).
Op 19 juni 2020 verscheen hun album "A Day At The Beach" als CD en als LP op 180 gram zwart vinyl en tevens als LP in een beperkte oplage van 1000 stuks op 180 gram doorzichtig vinyl.

Het album, dat 6 nummers bevat, begint met "Machines And Men", waarin de band een geweldig stuk progressieve rock ten gehore brengt, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een repeterend ritme bevat, dat na enkele minuten meer snelheid krijgt en elektronische jaren 80 invloeden krijgt, waarna de muziek gaat swingen.
Daarna volgen "A Day At The Beach (Part 1)", een prachtige melodische song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en "Into The Unknown" en hierin speelt Airbag een fantastische uptempo mix van progressieve rock, elektronische en new wave, die een repeterend ritme heeft en halverwege over gaat in een rustig stuk melodische progressieve rock.
In "Sunsets" begint de muziek met korte slagen op de drums, om al snel over te gaan in een heerlijke swingende uptempo mix van new wave en melodische rock en in "A Day At The Beach (Part 2)", dat met een eentonige repeterende toon begint, die langzaam over gaat in een verrukkelijk melodisch nummer, waarin de toon naar de achtergrond gedrongen wordt, maar toch voor het hypnotische effect blijft zorgen.
Het laatste nummer van de plaat heet "Megalomaniac" en speelt de band een mooie rustige song, die halverwege iets meer snelheid krijgt en invloeden van melodische rock heeft, waarna de muziek tot een climax gebracht wordt en tegen het einde weer in een rustiger tempo terug komt

"A Day At The Beach" van Airbag is een heerlijke plaat, die vol melodische progressieve rock met new wave invloeden staat en ik kan liefhebbers van die genres, deze schijf dan ook zeer aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten