zondag 21 juni 2020

Review: Mansur - Temple (Denovali Records, 2020) (Avant Garde / Oosters)

Mansur is het nieuwe project van Jason Köhnen (ex-The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, ex-The Mount Fuji Doomjazz Corporation) - kalimba, altviool, cello, ney (bamboe fluit), erhu, zhonghu, jinhu, kemenche, dilruba, bansuri, rammerdam, dubbele bas en diverse percussie instrumenten, waaronder: cajon, castagnetten, krotal en verscheidene organische shakers en drums, die samen met Dimitry El Demerdashi (ex-Phurpa) - oud, Martina Hórvath - zang en Gadjo Dilo Vendigo - duduk de band vormt.
Op 10 juli 2020 verschijnt de band's debuut EP "Temple", waarop 5 nummers staan en deze wordt via Denovali Records als CD, LP en als digitale download uitgebracht.

DE EP start met het titel nummer "Temple", waarin de band een schitterende mysterieuze mix van avant garde, Oosterse muziek en filmmuziek in een langzaam tempo speelt, die tegen het einde iets meer snelheid krijgt en dit nummer wordt gevolgd door "Disciples", een Oosters getint nummer, dat invloeden van zigeuner muziek en Dead Can Dance heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en tempowisselingen bevat.
Daarna schotelt Mansur me "Temple Revisited I" voor en hoor ik een prachtig mysterieus nummer, dat Oosterse muziek, filmmuziek en avant garde met elkaar verbindt.
In "Pentatonic Ruins" brengt de band een fantastisch aanstekelijk nummer ten gehore, dat invloeden van Oosterse muziek bevat en een dansbaar ritme heeft, dat me in beweging zet.
Als laatste hoor ik "Leyenda", een heerlijk nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en invloeden uit klassieke muziek lijkt te hebben en enigszins triest, maar toch ook vrolijk klinkt.

"Temple" van Mansur is een niet alledaagse plaat, die 5 verrukkelijke nummers bevat en ik kan muziekliefhebbers dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren, om hun muzikale horizon te verbreden.(luister naar stukjes van de nummers via de youtube link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten