zondag 5 juli 2020

Review: Jack Ellister - Lichtpyramide (Tonzonen Records, 2020) (Elektronisch / Psychedelisch )

De in Engeland wonende Jack Ellister - sologitaar en zang, die lange tijd in Arnhem woonde, is van Poolse afkomst en heet eigenlijk Jacek Koba.
Samen met Anne Von Freyburg - toetsen, klokkenspel en percussie, was hij, onder de naam Jack Aleister, de oprichter van Yordan Orchestra, een progressieve psychedelische band uit Nederland, wiens concerten een ware happening waren en een sterke overeenkomst vertoonden met die van een vervlogen tijdperk, oftewel de eind jaren 60.
Op het podium werd dit duo bijgestaan door diverse muzikanten zoals: Carl Marcks - basgitaar, Nico Stalaman - drums en zang, Femke Tijenk - trompet, Mareike Voss – trombone  en zang, Ben Tai – dubbele basgitaar en zang, Charlotte Waardenburg - zang, Joel Sezom en Esther Klever - saxofoon, Jan Wuertl - keyboards, Philip Mancarella – keyboards en zang, Michael Krol – buisklokken en keyboards, Marit Berends en Daniel Brandl - cello en Dianne Phoeniks en Lotte van Drunen – zang, terwijl ook Jen Harkness - VJ, Judith Kisner, Julius Van Der Vaart, Kim Lokers en Tijmen Brozius bij het project betrokken waren.
In 2009 verscheen de akoestische EP "Hyacinth Express" op CD en werd gevolgd door de EP "Psych Introduxeon / Bringing Ingredients Together", die in 2010 op CD via het Megatier Production label werd uitgebracht.
Na laatstgenoemde EP ontbond Jack de band en begon aan zijn solo carrière te werken, waarna in 2012 zijn 7" single "The Man With The Biochopper" via het Fruits De Mer Records label op gekleurd vinyl verscheen en deze werd dat zelfde jaar gevolgd door de dubbele 7" EP "The White EP" (Fruits De Mer Records, wit vinyl), waarop ook The Bevis Frond, The Pretty Things, Anton Barbeau en Cranium Pie te horen zijn en ook verscheen de dubbele promo CD "The Crabs Sell Out" via Fruits De Mer.
Vervolgens verschenen "Dawn Dream Club" (2013, 7" single, gekleurd vinyl), "Live In London" (7" split met Sendelica, Stay en Luck Of Eden Hall), plus nummers op de compilatie LP's "A Momentary Lapse Of Vinyl" en "13th Dream Of Dr. Sardonicus", die allemaal op het Fruits De Mer Records label werden uitgebracht.
Ook zijn uitgave "Tune Up Your Ministers And Start Transmission From Pool Holes To Class O Hypergiants" is 20 2015 november in samenwerking met het Fruits De Mer Records label via zijn eigen Friends Of The Fish label op LP verschenen in een beperkte oplage van 111 stuks op blauw/turquoise 180 gram vinyl, inclusief een poster.
Op de LP wordt Jack, die sologitaar, keyboards, percussie, viool, mondharp speelt en zingt, bijgestaan door: Mischa Marcks - basgitaar, percussie en zang, Nico Stallman - drums, percussie en zang, Edita Karkoschka - piano en zang, Joel Mozes Van De Pol - tenor saxofoon, Femke Tijenk - trompet, Frans Vermeerssen - bariton saxofoon, Wieke De Keyzer - zang (sopraan) en Mister Y - trombone.
Op 29 juli 2019 verscheen de single "When An Old Cricketer Leaves The Crease" / "Supernaut" via Fruits De Mer Records in een 7" uitvoering op gekleurd vinyl, inclusief een uitvouwbare poster en op 3 juli 2020 brengt Tonzonen Records zijn album "Lichtpyramide", waarop 10 nummers staan, in een beperkte oplage van 300 stuks op marmer kleurig geel vinyl uit en als digitale download.

Het eerste nummer van de plaat heet "Der Schiffer" en hierin speelt Jack een mooi rustig Duitstalig nummer met gesproken woord en synthesizerklanken, dat gevolgd wordt door "Das Wesens Des Seins", een dansbare mix van elektro en dance met lichte jazz invloeden, die een aanstekelijk ritme heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Daarna volgen "Szyszka", een vrij rustig elektronisch nummer met gesproken woord, "D.A.E.L.", een prachtig instrumentaal stukje psychedelische folk, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een terugkerend ritme heeft en het titel nummer "Lichtpyramide", waarin Jack opnieuw een elektronisch nummer met gesproken woord speelt en hierbij heeft de muziek een repeterend ritme en sterke invloeden van computer spelletjes.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Funkelnder Wein" zet Jack Ellister me nogmaals een nummer voor, dat gesproken woord en licht psychedelische elektronische klanken bevat, in "You’ve Only To Say The Word" krijg ik een experimenteel psychedelisch nummer te horen dat in een rustig tempo gespeeld wordt en kosmische invloeden heeft en in "Festtagszug" laat hij me genieten van een psychedelisch stukje elektronische muziek, dat ruimtelijk klinkt.
Dan volgen "Glow In The Room", een elektronisch nummer met een repeterend ritme, dat licht hypnotiserend en psychedelisch klinkt, "Stand Auf", een uitstekend
rustig nummer, dat ook nu weer gesproken woord heeft, een terugkerend ritme bevat en licht psychedelisch klinkt en "Korytarz", een nummer, dat een ruimtelijke sfeer oproept en een eentonig ritme heeft.
Verder volgen "Das Rufen", eveneens weer zo'n rustig elektronisch nummer met een terugkerend ritme, "Bergwanderung", een schitterende mix van psychedelische en ruimtelijke muziek, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en folk invloeden bevat en "At The Beach", een licht psychedelisch elektronisch nummer, dat een dromerige sfeer heeft.

"Lichtpyramide" van Jack Ellister is een niet alledaagse plaat, die totaal afwijkt van zijn vorige werk en rustige elektronische nummers met psychedelische invloeden heeft en ik wil liefhebbers van deze muzieksoorten dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten