zondag 5 juli 2020

Review: The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble - From The Stairwell (Denovali Records, 2020) (Dark Jazz / Experimenteel)

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble uit Utrecht, Nederland werd in 2000 opgericht door Jason Kohne (Bong-Ra) - solo- en basgitaar en Gideon Kiers - percussie.
Nadat in 2004 Hilary Jeffery - electronica en trombone uit Engeland en Nina Hitz - cello uit Zwitserland zich bij het duo aansloten, was de band een feit en verscheen in 2006 het debuut album "The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble" via Planet Mu.
In 2006 kwamen  Charlotte Cegarra - zang, dwarsfluit en xylofoon (Frankrijk) en Eelco Bosman - sologitaar (Nederland) bij de band en in 2008 Sadie Anderson - viool (Engeland).
Op 1 januari 2009 verscheen het album "Here Be Dragons" als digitale download, dat in 2009 gevolgd werd door "Mutations" (digitaal album), "From The Stairwell" (digitaal album, 25 maart 2011) en "Xtabay" (digitaal album, 1 januari 2012), waarna de band uit elkaar ging.
Vervolgens verscheen de her uitgave van "Mutations" (CD en LP, 1 april 2016) via Denovali Records, waarna het digitale live album "I Forsee The Dark Ahead, If I Stay", dat 9 nummers bevat, eveneens op 1 april 2016 verscheen en deze is op 28 februari 2020 via Denovali Records zowel als CD als 2LP her uitgebracht en vermeldenswaardig is, dat de opnames in diverse landen zijn gemaakt.
Ook het album "From The Stairwell", dat 13 nummers bevat, wordt op 26 juni 2020 als CD, 2LP en als digitale download her uitgebracht door Denovali Records en verschijnt gelijktijdig met "Succubus" van The Mount Fuji Doomjazz Corporation, dat eveneens als CD, 2LP en dd op de markt wordt gebracht.

Het eerste nummer van "From The Stairwell" heet "All Is One" en hierin start de band met een zwaar duister klinkend nummer in een niet al te hoog tempo, dat na iets meer dan een minuut over gaat in een mooie rustige jazz song, die melodische invloeden heeft, waarna "Giallo" volgt en de band een schitterend rustig nummer ten gehore brengt, dat progressieve jazz elementen herbergt, een terugkerend ritme heeft en tegen het eind experimenteel wordt.
Daarna volgen "White Eyes", een prachtige rustige song, die een aanstekelijk ritme heeft en bij tijd en wijle vrij zwaar klinkt en "Cocaine", een traag experimenteel nummer, dat repeterende klanken heeft en spannend klinkt, om de laatste minuut in een stukje ambient over te gaan.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Celladoor" speelt The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble een spannend nummer in een vrij rustig tempo, dat invloeden van avant garde en smooth jazz bevat en in "Cotard Delusion" krijg ik een geweldig swingend nummer voorgeschoteld, dat een licht hypnotiserend terugkerend ritme heeft en een aanstekelijk dansbaar ritme bevat en tegen het einde psychedelische invloeden krijgt toegediend.
Verder hoor ik "Les Etoiles Mutantes", een verrukkelijke rustige song, die smooth jazz invloeden heeft en "Past Midnight", een spannend experimenteel nummer, dat avant garde invloeden heeft en in een niet al te hoog tempo tot halverwege gespeeld wordt, om dan met iets meer snelheid gespeeld te worden.

"From The Stairwell" van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble is een heerlijke 2LP/CD, die vol uitstekende nummers staat, waar ik zeer van genoten heb en ik kan deze plaat dan ook sterk aanraden, aan iedere liefhebber van dark jazz, experimentele en avant garde muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten