zondag 5 juli 2020

Review: Naujawanan Baidar - Volume 1 & 2 (Cardinal Fuzz Records / Feeding Tube Records, 2020) (Traditoneel / Psychedelisch)

Naujawanan Baider is het project van N.R. Safi (The Myrrors), die van Afghaanse afkomst is.
Hij mixt traditionele muziek, drones, gemanipuleerde bandrecorder opnamen, in fuzz gedrenkte percussie en noise totdat er één geheel is ontstaan en gebruikt hierbij tevens traditionele instrumenten zoals: rubab, armonia, sorna en tabla.
Op 24 november 2018 bracht hij het album "Volume 1" via Radio Khiyaban in een beperkte oplage als cassette en als digitale download uit en deze werd op 15 augustus 2019 gevolgd door "Volume 2", dat eveneens via Radio Khiyaban in een beperkte oplage als cassette en digitale download verscheen.
Cardinal Fuzz Records (UK) en Feeding Tube Records (USA) hebben deze beide cassettes, onder de naam "Volume 1 & 2" als 2LP in een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram zwart vinyl met klaphoes op 26 juni 2020 uitgebracht en deze bevat een nieuw hoes ontwerp.
Tevens verscheen "Volume 1 & 2" in een beperkte oplage in een met de handgemaakte CD versie en in een zeer beperkte oplage van 25 stuks als 2LP, plus een  promotie T-shirt.

De 2LP, die 15 nummers bevat, begint op LP 1 met het 19 seconden durende "Radio Introduction", dat gevolgd wordt door "Asir-e Jangi", waarin ik een mix van psychedelische, traditionele muziek en noise te horen krijg, dat in een repeterend ritme gespeeld wordt, waarna "Chaikhana Transistor" volgt en Naujawanan me een vrolijk dansbaar tradioneel nummer voorzet, waar een terugkerend ritme in zit.
Daarna volgen "Khyber Sound", een schitterend eentonig nummer met een licht hypnotiserend terugkerend ritme, waarmee ik in de ban van de muziek kom, "Mohajerin", een uitstekend nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en licht psychedelische invloeden heeft en "Blood Can't Clean Blood", een fantastisch psychedelisch nummer met traditionele invloeden, dat met een licht hypnotiserend terugkerend ritme gespeeld wordt.
In "Aflab Zadagi" schotelt Naujawanan me opnieuw een aanstekelijke mix van traditionele muziek en terugkerende hypnotiserende ritmes voor, die zeer dansbaar is en in "Midnight Procession" krijg ik een traditioneel stukje eentonige muziek voorgezet, dat door blaasinstrumenten en trom wodrt gespeeld.
Het eerste nummer van LP 2 heet "Peshak-e Siyah" en ook daarin laat Naujawanan me genieten van eentonige ritmes, die aan traditionele muziek zijn gekoppeld en in een gemiddeld tempo worden gespeeld en dit wordt gevolgd door het 33 seconden durende "Radio Interference", een korte onderbreking voor een aankondiging, waarna het de beurt is voor "Zanjeer", een vrij rustig nummer, dat met zang begeleidt wordt.
Dan volgen "Symmetry Of Knives", een verrukkelijk uptempo eentonig nummer, dat een repeterend hypnotiserend ritme heeft, waardoor ik in een licht trance kom en de neiging krijg om te gaan dansen en "Shakl-e Barqui - Aftab Zadagi", een mooi traditioneel nummer, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
Verder hoor ik "Nagin Saaz", een dansbaar nummer met een gemiddeld tempo, dat vlak voor het einde over gaat in een traag tempo en "Panj Ruz Pesh", een schitterende mix van noise en repeterende dansbare ritmes, die een hypnotisch effect teweeg brengen.

"Volume 1 & 2" van Naujawanan Baidar is een heerlijke 2LP, die vol traditionele muziek staat, die repeterende hypnotiserende ritmes bevat en aanzet tot dansen en ik wil iedere muziekliefhebber aanraden, om eens naar deze 2LP te gaan luisteren en van de muziek te genieten.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten