zondag 6 september 2020

Review: Gudars Skymning - Olycksfågel (Transubstans Records, 2020) (Hardrock)

Gudars Skymning is een band uit Lapland, Zweden, die in 2006 werd opgericht en dat zelfde jaar hun demo "Gudars Skymning" op nam.
De bestond toen uit: Kenny Oswald Dufvenberg - zang en sologitaar, Dennis Ozzian Sjödin - drums, Anders Nord - drums en Tony Östman - basgitaar en in december 2006 kwam Knut Hassel als tweede sologitarist bij de band.
Hun debuut album "Dansa Tillbaks Till Din Grav" werd in 2008 in eigen beheer uitgebracht, maar hun tweede album, "Mörka Vatten", uit 2010, verscheen zowel op LP als op CD via het Italiaanse Black Widow / Bloodrock Records label.
Begin december 2012 ging de band, die toen nog maar uit Kenny, Knut en Anders bestond, naar Stockholm, om hun derde plaat, "Höj Era Glas", op te nemen,met daar op 10 nummers, waarbij Kenny zowel als solo- als de basgitarist speelt en deze is in november 2013 door het Transubstans Records label uitgebracht.
De band, die sterk beïnvloed is door de hardrock uit de jaren 60 en 70, blues, traditionele Zweedse folk en progressieve rock, bestaat anno 2013 uit: Kenny, Knut, Dennis en Magnus Hasselstam - basgitaar en zingt hun teksten in het Zweeds.
Op hun album "Till Detta Var Jag Nödd Och Tvungen" uit 2016, dat door het Transubstans label uitgebracht werd, bestaat de band uit: Kenny Oswald Dufvenberg - zang en sologitaar, Knut Hassel - sologitaar, Magnus Hasselstam - basgitaar en Dennis Ozzian Sjödin - drums en worden de teksten in het Zweeds gezongen.
Ook op het album "V", uit 2017, dat in slechts 2 dagen live in de studio werd opgenomen, zingt de band in het Zweeds en op "Grodans Sang", dat 15 augustus 2018 via Transubstans op LP en CD verscheen is dat net even anders, want deze bestaat uit instrumentale nummers.
Hun nieuwe album, "Olycksfågel", is een concept album over het ruimteschip Olycksfågel en zijn bemanning en bevat 11 nummers.
Het wordt op 25 september 2020 via Transubstans Records uitgebracht als LP, als CD en als digitale download.

Het eerste nummer van de plaat, die weer in het Zweeds gezongen wordt, heet "Kaptenens Logg" en hierin speelt Gudars Skymning een schitterend rustig startend ruimtelijk nummer, dat na korte tijd over gaat in een stevig rock nummer met progressieve rock invloeden en subtiele tempowisselingen, die een gesproken tekst bevat en gevolgd wordt door "En Annan Taverna", een lekker in het gehoor klinkend hardrock song met ruimtelijke invloeden en een terugkerend ritme.
Daarna volgen "Stjärnbeströdda Hav", een puike rustige rock song, die melodisch klinkt en over gaat in het korte "Röd Planet", een iets vals klinkende trage song, die net voor de helft van het nummer verandert en in een zwaar stukje rock, waarna het de beurt is voor "Sandlös Öken", een fantastisch zwaar rock nummer, dat na enkele minuten verandert en een terugkerend ritme heeft, invloeden van hardrock en progressieve rock bevat en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
In "Frusen Sömn" zet  Gudars Skymning me een zeer kort nummer voor, dat gesproken tekst en gitaarklanken bevat, in "Orions Schakaler"krijg ik een heerlijke swingende rock song voorgeschoteld, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en in "Med Djävulen I Hälarna" laat de band me genieten van een uitstekende song, die invloeden van melodische en hardrock bevat en tempowisselingen heeft.
Dan volgen "Ensam I Bräcklig Farkost", een prachtige, vrij rustige, poprock song met een repeterend ritme, die halverwege iets meer snelheid krijgt en "Monoliten Vid Rikets Gräns", een mooie rustige rock song, die een terugkerend ritme heeft en vlak voor het einde meer snelheid krijgt.
Het laatste nummer heet "Torn Av Glas", waarin de band me laat genieten van een geweldige zware rock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, een aanstekelijk dansbaar terugkerend ritme heeft en licht melodisch  klinkt.

"Olycksfågel" van Gudars Skymning is een lekker in het gehoor klinkende schijf, waar ik zeer van genoten heb en ik kan deze hardrock plaat dan ook zeer aanraden, aan liefhebbers van de betere rock.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten