zondag 6 september 2020

Review: Kikagaku Moyo - Stone Garden (Guruguru Brain Records, 2020) (Psychedelisch)

Kikagaku Moyo werd in de zomer van 2012 te Tokyo, Japan, door Tomo Katsurada - sologitaar en zang en Go Kurosawa - drums en zang opgericht en bestaat verder uit: Daoud Popal - sologitaar, Kotsu Guy - basgitaar en Ryu Kurosawa - sitar en keyboards.
Op 20 augustus 2013 verscheen hun debuut album "Kikagaku Moyo" via Cosmic Eye/Sound Effect Records, waarna "Forest Of Lost Children" op 20 mei 2014 door het Beyond Beyond Is Beyond Records werd uitgebracht.
Hun debuut album werd in 2014 door Burger Records op cassette her uitgebracht en dat zelfde jaar verscheen tevens "Mammatus Clouds", dat zowel op cassette (via Sky Lantern Records) als op 12" vinyl (via Cardinal Fuzz Records en Captcha Records) werd uitgebracht.
In 2015 maakte de band 2 split singles en op 13 mei 2016 verscheen de eerste persing van hun album "House In The Tall Grass" in een oplage van 500 stuks op gekleurd vinyl en 1500 stuks zwart vinyl via Guruguru Brain, terwijl er van de tweede uitgave van het album 200 stuks op gekleurd vinyl en 1800 stuks op zwart vinyl werden geperst en tevens verscheen "House In The Tall Grass" als digitale download.
Daarna volgden: "Stone Garden" (LP in een beperkte oplage van 1500 stuks op gekleurd vinyl en als digitale download, 21 april 2017), "Kikagaku Moyo" (her persing als LP zwart vinyl, in een beperkte oplage van 350 stuks op groen gespetterd vinyl en als dd, 21 april 2017), "Masana Temples" (LP op zwart vinyl in een enkele hoes, LP in een beperkte oplage van 2000 stuks op gekleurd vinyl met klaphoes, LP in een beperkte oplage van 1000 stuks op blauw vinyl in een enkele hoes, als CD en als dd, 5 oktober 2018) en op 24 februari 2020 verscheen de 7" single "Gypsy Davey" / "Mushi No Uta" via Sub Pop Records in een beperkte oplage en als dd, gevolgd op 1 mei 2020 door het digitale nummer "Ouchi Time".
Op 28 augustus 2020 verschijnt hun EP "Stone Garden", die in 2017 werd uitgebracht, als her-persing in een oplage van 2000 stuks op roze en groen gekleurd vlindervorm vinyl en tevens brengt Guruguru Brain Records het album "Mammatus Clouds", dat eerder in 2014 als cassette in een zeer beperkte oplage van 100 stuks en als LP via Captcha en Cardinal Fuzz records verscheen, als her-persing in een oplage van 2000 stuks op bordeaux en roomkleurig vlindervorm vinyl uit.

De EP "Stone Garden", die 5 nummers bevat, start met "Backlash", waarin de band me een geweldige mix van stoner en psychedelische rock voorschotelt, die in een hoog tempo gespeeld wordt en swingt.
Daarna volgt "Nobakitani", dat in een rustig tempo begint en traditionele Japanse invloeden heeft en na 1 minuut over gaat in een prachtig psychedelische song, waarin de sitar het belangrijkste instrument is, die samen met een terugkerend ritme voor het psychedelische aspect zorgt.
In "Trilobites" zet Kikagaku Moyo me een heerlijke swingende uptempo mix voor van psychedelische en acid rock, die lichte Japanse invloeden bevat.
Dan volgt "In A Coil", eveneens een aanstekelijke swingende uptempo song, waarin muzikale Japanse en westerse invloeden met elkaar verbonden worden.
Verder hoor ik "Floating Leaf", een fantastisch instrumentaal psychedelisch nummer, dat een terugkerend licht hypnotiserend ritme heeft, waarmee de band me in een lichte trance brengt.

"Stone Garden" van Kikagaku Moyo bevat 5 uitstekende nummers, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik kan liefhebbers van psychedelische muziek, deze schijf dan ook van harte aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

1 opmerking: