zaterdag 12 september 2020

Review: The Soft Hearted Scientists - The Continuing Escapades Of The Soft Hearted Scientists (Regal Crabomophone Records, 2020) (Psychedelisch)

Soft Hearted Scientists uit Cardiff, Wales, werd in 2001 opgericht door Nathan Hall - zang en Dylan Line - akoestische gitaar, synthesizer en drums.
Ze namen in 2001 enkele cassette demo's op, waar 4 nummers op staan en trokken daarmee de aandacht van BBC Wales DJ's Adam Walton en John Rostron, die het My Kung Fu label oprichtten, waarna, in 2003, Paul Jones - 12 snarige akoestische gitaar, banjo en mandoline en Michael Bailey - basgitaar het duo kwamen versterken.
De band bracht in de loop der jaren 3 EP's, 8 singles en 5 LP's uit en was op 10 compilatie albums te beluisteren, die op verschillende labels verschenen, zoals Fruit  De Mer Records, My Kung Fu, Hip Replacement en in eigen beheer.
Op 29 juli 2019 verscheen de 7" single "Please Read Me" / "Moths Mistook Us For The Moon" via Fruits De Mer Records op gekleurd vinyl, waarvan de A-kant, een nummer van The Bee Gees, op LP 2 van hun 4LP album "The Continuing Escapades Of The Soft Hearted Scientists" staat, dat 28 september 2020 via Regal Crabomophone Records (het sub label van Fruits De Mer Records) verschijnt.
Vermeldenswaardig is, dat Marc Swordfish van Astral Asia betrokken is bij het tot stand komen van de nummers van LP 3 en LP 4, die allemaal de titel "Astral Adventure" hebben.

Het 4LP album, dat totaal 23 nummers bevat, start op LP 1, waarop 10 nummers staan, met "Midnight Mutinies", waarin de band een geweldig licht psychedelisch stukje muziek ten gehore brengt, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en dit wordt gevolgd door "I'll Be Happy, I'll Be Waiting", een prachtige pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een aanstekelijk ritme heeft met een hoog meedein gehalte.
Daarna volgen "Westward Leading", een geweldige psychedelische pop song song, die diverse subtiele tempowisselingen bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), "You There Standing In The Shadows", een heerlijke song met een aanstekelijk terugkerend ritme en "The Up And The Downs", een verrukkelijke aanstekelijke dansbare pop song met een vrolijk ritme, dat volksmuziek invloeden heeft.
In "Drifting Away" schotelt The Soft Hearted Scientists me een mix van folk en pop voor, die afwisselende tempo's heeft, in "Cwm Cadlan" krijg ik een mooi instrumentaal nummer in een gemiddeld tempo te horen en in "The Black Dahlia" brengt de band een lekker in gehoor klinkende dansbare pop song ten gehore.
Dan volgen "For You", een vrij rustige song, die een aangenaam ritme bevat en "Hawthorn", een erg rustige song, die prima samenzang bevat.
LP 2 bevat 9 nummers en begint met "Song From The River", een fantastische swingende vrolijk klinkende pop song, die een terugkerend ritme heeft en tegen het eind in een rustig tempo uitmondt.
Vervolgens speelt de band "Seaside Sid", een geweldige licht psychedelische pop song, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en enkele tempowisselingen bevat, "Panorama", eveneens een verrukkelijke vrolijk klinkende licht psychedelische pop song met tempowisselingen en sterke eind jaren 60 invloeden en deze krijgt tegen het einde echo op de zang toegevoegd en "On A Clear Day", een prima stukje gitaar muziek, dat in een rustig tempo gespeeld wordt.
Daarna volgen "Golden Omens", een lekker in het gehoor klinkende licht psychedelische pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een terugkerend ritme bevat, "The Creeps", een uitstekende pop song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een terugkerende zangpartij heeft en "Surferalla", een schitterende song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en lichte surf invloeden heeft en een terugkerend ritme bevat.
Verder hoor ik "Crystal Coves", een song, die een aanstekelijk vrolijk terugkerend ritme en psychedelische invloeden heeft en "Please Read Me", een cover van een song van de Bee Gees, een mooie, vrij rustige, dromerige pop song met lichte psychedelische invloeden.
Op LP 3, die 2 nummers bevat, begint de band met "Astral Adventure 1", een 21 minuten durend nummer, dat in een vrij rustig tempo gespeeld wordt, psychedelisch klinkt, tempowisselingen heeft, veranderende ritmes bevat, waardoor het lijkt, of er verschillende nummers te beluisteren zijn en deze een mix zijn van diverse nummers van LP 1 en LP 2.
Ook "Astral Adventure 2" duurt 21 minuten en hierin krijg ik een fantastische instrumentale uptempo mix van psychedelische muziek en folk te horen, die in aanstekelijk ritme gespeeld wordt, dat aanzet tot dansen en deze gaat halverwege over in een uitstekend stukje progressieve muziek, dat psychedelische invloeden heeft en na korte tijd verandert in een rustig stukje pop, dat op zijn beurt verandert in een aanstekelijk dansbaar psychedelisch nummer.
De 2 nummers van LP 4 beginnen met "Astral Adventure 3", een bijna 19 minuten durende mix van diverse nummers, die uptempo start en ik een heerlijk swingend psychedelisch stuk te horen krijg, dat na enkele minuten verandert in een aanstekelijk pop nummer, dat een dansbaar ritme heeft en steeds meer snelheid krijgt, totdat er een climax bereikt is, om dan terug te schakelen en verder te gaan in het volgende stukje, dat progressieve rock invloeden heeft en experimentele elementen bevat, waarna de muziek opnieuw verandert en ik een schitterend psychedelisch folk nummer hoor, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, om nog enkele keren te veranderen in vrolijk klinkende stukken muziek.
In het 20 minuten durende "Astral Adventure 4" mag ik nogmaals genieten van zo'n verrukkelijke mix van licht psychedelische nummers uit het repertoire van de band.

De 4LP "The Continuing Escapades Of The Soft Hearted Scientists" van The Soft Hearted Scientists bevat heerlijke psychedelische muziek, die ik elke liefhebber van deze muzieksoort kan aanraden, waarbij ook de mixen van Marc Swordfish niet te versmaden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten