zondag 6 september 2020

Review: Snowy Dunes - Atlantis (Ozium Records, 2020) (Progressieve Rock / Bluesrock)

Snowy Dunes uit Stockholm, Zweden, bestaat na een bezettingswisseling tegenwoordig uit: Niklas Eisen - zang en mondharmonica, Christoffer Kinhstredt - sologitaar en gitaar orkestratie, Carl Oredson - basgitaar en piano, Alex Gatica - keyboards, sologitaar en achtergrondzang en Jonathan Wårdsäter - drums.
De band bracht hun debuut album "Snowy Dunes" op 8 maart 2015 in eigen beheer als digitale download uit en deze werd gevolgd door: "Atlantis Part I" (digitaal nummer, 13 januari 2016), "Testify" (digitale single, 15 september 2017), "Atlantis" (digitaal album, 27 oktober 2017) en "Let's Save Dreams" (digitale single, 1 maart 2019).
Op 10 juli 2020 verscheen hun album "Atlantis" via Ozium Records als LP in een beperkte oplage op blauw vinyl en als CD eveneens in een beperkte oplage en op deze plaat bestaat de band uit: Niklas Eisen - zang en mondharmonica, Christoffer Kinhstredt - sologitaar en gitaar orkestratie, Carl Oredson - basgitaar en piano en Stefan Jacobsson - drums.

Het album, dat 6 nummers bevat, start met "Atlantis Pt. II (Prelude)", waarin de band de muziek met terugkerende tonen in een rustig tempo begint, die na enkele minuten zang toegevoegd krijgen, waarbij het tempo langzaam opgevoerd wordt, om na iets meer dan 7 minuten over te gaan in "Atlantis Pt. II (Where The Reaper Sows)" en de muziek meer snelheid krijgt, steviger wordt en invloeden krijgt van stoner en progressieve rock heeft.
Daarna volgt "Testify", een schitterende mix van progressieve rock en bluesrock, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een aanstekelijk ritme bevat, waarbij de muziek sterke invloeden van de jaren 70 rock heeft en iets voor de helft van de song verandert het tempo en ritme, om tijdelijk verder te gaan in een stukje stoner rock, die tegen het einde terug verandert in de mix van progressieve rock en bluesrock.
In "The Trident And The Moon" schotelt Snowy Dunes me een geweldige song voor die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, lichte invloeden van de muziek van The Doors bevat, tempowisselingen heeft en iets over de helft van de song iets meer snelheid krijgt en progressieve bluesrock invloeden krijgt.
Dan volgt "Ritual Of Voices" en hierin laat de band me genieten van een melodische rock song met acid rock invloeden en een tereugkerend licht hypnotiserend ritme, om tegen het einde naar een climax gespeeld wordt door steeds meer snelheid te krijgen.
Verder speelt de band "Atlantis Pt. III", een heerlijke aanstekelijke rock song, die in een rustig tempo gespeeld wordt, die soul invloeden heeft en een terugkerend licht hypnotiserend ritme bevat, dat halverwege in een hoger tempo over gaat en tegen het einde terug keert naar het rustige tempo.

"Atlantis" van Snowy Dunes is een fantastische plaat, die in de jaren 70 gemaakt had kunnen zijn en ik heb dan ook met volle teugen genoten van de geweldige bluesrock / progressieve rock, die ik iedere liefhebber van deze muzieksoorten sterk kan aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten