maandag 12 juli 2021

Review: Stiff Little Fingers - Live At Rockpalast 1980 & 1989 (Mig Music, 2021) (Punk)

Stiff Little Fingers uit Belfast, Ierland, werd in 1977 opgericht en ging in 1982 uit elkaar, om in 1987 heropgericht te worden en heden ten dage nog actief is.
De band bestond in eerste instantie uit: Jake Burns - zang en sologitaar, Henry Cluney - sologitaar, Ali McMordie - basgitaar en Brian Faloon - drums en op 4 februari  1978 verscheen hun debuut single "Suspect Device" / "Wasted Life") in een beperkte oplage van 500 stuks Rigid Digits en deze werd op 17 oktober 1978 gevolgd door "Alternative Ulster" / "78 RPM" en op 2 februari 1979 verscheen hun debuut album "Inflammable Material" via Rough Trade.
De band maakte vervolgens 4 studio albums, 2 live albums 2 EP's en 10 singles voordat ze uit elkaar ging en na de heroprichting verschenen er 3 singles, 7 EP's, 14 live albums en 6 studio albums, plus 7 compilatie albums.
Op 25 juni 2021 bracht Mig Music de 2CD "Live At Rockpalast 1980 & 1989" van de band uit, waarop totaal 23 nummers staan en deze bevat tevens een DVD van het concert van 30 november 1980 (CD 1).

CD 1 en DVD, waarop 14 nummers staan en 30 november 1980 live in de Westfalenhalle, te Dortmund opgenomen werd, start met "Nobody's Hero", waarin Stiff Little Fingers na een stuk openingsmuziek een stevige uptempo punk song ten gehore brengt, die swingt en deze wordt gevolgd door "Barbed Wire Love", een swingende uptempo rock song met een en "aanstekelijk dansbaar ritme en tempowisselingen, "Wait And See", eveneens een uptempo song met een aanstekelijk ritme, dat aanzet tot dansen (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en "Gotta Gettaway" en ook hierin speelt de band zo'n geweldige swingende uptempo punk song.
Daarna volgen de Bob Marley cover "Johnny Was", een fantastische dansbare song met een licht reggae tintje en een gemiddeld tempo, "Back To Front", een heerlijke uptempo song met een aanstekelijk dansbaar ritme en "Fly The Flag", opnieuw een schitterende uptempo rock song, die swingt.
In "Alternative Ulster" zet Stiff Little Fingers me een verrukkelijke uptempo song voor, die swingt als een trein, in "No Change" krijg ik nogmaals een snelle punk song te horen en in "Mr. Fire Coal-Man" laat de band me genieten van een uitstekende reggae song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Dan volgen "At The Edge", een swingende song met een dansbaar ritme, "Wasted Life", waarin de band verder gaat met het maken van hun uptempo muziek, dat over gaat in "Tin Soldiers", een aanstekelijke song, die aanzet tot dansen en nadat de muziek gestopt is roept het publiek om meer en krijgt "Suspect Device" als toegift en hierin speelt de band weer zo'n recht toe recht aan rock song in een vrij hoog tempo.

CD 2 is op 28 november 1989 in de Philipshalle te Düsseldorf live opgenomen en bevat andere versies van de nummers van CD 1 plus enkele nummers, die de band daarop  niet speelde en ik zal me daarom beperken tot het beschrijven van deze nummers.
Het album begint na een aankondiging van de band met "Alternative Ulster", die gevolgd wordt door "Gotta Get Away" en "Silver Lining", waarin Stiff Little Fingers een heerlijke song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme speelt, die lichtelijk commercieel klinkt.
Daarna volgen "Wasted Life", "Listen", een schitterende rustige song met een aanstekelijk terugkerend ritme en "Wild Rover", een cover van dit nummer, dat in de  traditionele stijl begint en na enkele minuten over gaat in een versnelde versie daarvan.
Verder speelt Stiff Little Fingers uitvoeringen van "Barbed Wire Love", "Fly The Flag" en "Tin Soldiers", die over gaat in "Suspect Device" en de afkondiging.

"Live At Rockpalast 1980 & 1989" van Stiff Little Fingers is een fantastische 2CD, die verrukkelijke songs bevat, waarmee de band me even terug voerde naar de begin periode van de punk en ik kan elke liefhebber van dit genre deze 2CD, plus DVD dan ook sterk aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten