zondag 17 april 2022

Review: Centre El Muusa - Purple Stones (Sulatron Records, 2022) (Progressief)

Centre El Muusa uit Estland werd in 2015 onder de naam Centre Electronique Muusa opgericht en bestaat uit: Misha Panfilov - sologitaar, Monika Erdman - basgitaar, Volodja Brodsky - elektrische piano, Wurlitzer en synthesizer en Aleksei Semenihhin - drums.
De band brengt hun debuut album "Centre El Muusa", dat 6 nummers bevat, via Sulatron Records uit, zowel in een beperkte oplage van 500 stuks als CD (29 mei 2020) en als LP in een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram vinyl (29 juni 2020) en tevens als digitale download.
Op 22 april 2022 verschijnt hun tweede album "Purple Stones" via Sulatron Records als LP in een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram zwart vinyl en als CD in een beperkte oplage van 500 stuks, waarbij vermeldenswaardig is dat het CD album 3 live bonus nummers bevat, die niet op de LP versie voorkomen.

Het album begint met "Pony Road", waarin Centre El Muusa een schitterend psychedelisch nummer met een niet al te hoog tempo en invloeden van country rock, die na enkele minuten iets meer snelheid en acid rock invloeden bijgevoegd krijgt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en dit nummer wordt gevolgd door "1978", een uitstekend langzaam nummer met een terugkerend ritme, dat halverwege van ritme en snelheid verandert en lichte progressieve ruimtelijke invloeden krijgt. 
Daarna volgen "Desert Song", een nummer met een gemiddeld tempo, dat invloeden van progressieve muziek heeft en een terugkerend dansbaar ritme bevat en "Boomerang", een fantastisch swingend krautrock nummer met een iets boven gemiddeld tempo, een terugkerend dansbaar ritme en ruimtelijke en lichte jazz invloeden.
In "Keila Train" schotelt Centre El Muusa me een mooi rustig stuk muziek voor, dat invloeden van ambient heeft en een terugkerend ritme bevat en in het laatste nummer van de LP, "Pilot On Board" krijg ik een geweldig krautrock nummer in een gemiddeld tempo te horen, dat ruimtelijke invloeden heeft en aanzet tot dansen.
Dan volgen op de CD de bonus nummers, die beginnen met "Ain't Got Enough Mojo", een heerlijk progressief rock nummer met een gemiddeld tempo, acid rock invloeden en een terugkerend krautrock ritme, dat ruimtelijke invloeden heeft, "Mia", een puik langzaam nummer met een licht hypnotiserend terugkerend ritme en "Pilot On Board", een prima krautrock nummer met een gemiddeld tempo en elektronische, acid rock en ruimtelijke invloeden, dat aanzet tot dansen en een licht hypnotiserend ritme heeft.

"Purple Stones" van Centre El Muusa is een uitstekende plaat, die heerlijke nummers en invloeden van krautrock, progressieve ruimtelijke muziek bevat, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik raad liefhebbers van deze genres deze schijf dan ook zeer aan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten