zondag 24 april 2022

Review: Spirits Burning - Evolution Ritual (Eigen Beheer, 2021) (Folk / Rock)

Spirits Burning uit Californië, Amerika is een muziek collectief, dat geleid wordt door Don Marino Falcone
Het collectief bracht al 13 albums uit, waaraan meer dan 250 muziekanten op mee speelden, waaronder 21 leden van de Hawkwind familie en leden van Blue Öster Cult, Clearlight, Van Der Graaf Generator, Gong en andere bands.
Éen van die albums is "Evolution Ritual", die op 4 juni 2021 in eigen beheer werd uitgebracht en hierop spelen de volgende muzikanten: Alan Davey, Paul Hayles, Michael Moorcock, Mick Slattery en Bridget Wishart (allen Hawkwind), Jessie May Smart en Peter Knight (beiden van Steeleye Span), David Jackson en Graham Smith (beiden van Van Der Graaf Generator), Albert Bouchard (Blue Öyster Cult), David Cross (King Crimson), Andy Dalby (Arthur Brown’s Kingdom Come), Monty Oxymoron (The Damned), Ursula Pank (Third Ear Band), Robert Rich, Jonathan Segel (Camper Van Beethoven), Theo Travis (Soft Machine), Cyrille Verdeaux (Clearlight), Darryl Way (Curved Air), Harry Williamson, Hoshiko Yamane (Tangerine Dream), Steve York (Dr. John) en anderen.

Het album, dat 17 nummers bevat, begint met het titel nummer "Evolution Ritual", waarin de muziek van Spirits Burning experimenteel start, om na korte tijd over te gaan in een uitstekend stuk progressieve rock, dat een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme bevat en dit nummer wordt gevolgd door "Caves", een mooi rustig stuk muziek met een enigszins mysterieus ritme en een droevige uitstraling en "The Laws Of Umber", een vrolijk klinkend uptempo nummer, dat aan de muziek van een blaas orkest doet denken.
Daarna volgen "Abandoned Habitat", een langzaam treurig nummer, "The Dream Find", een prachtig rustig nummer met een aanstekelijk terugkerend ritme en een enigszins trieste ondertoon en "Far & Away The Lands Escape, Bias Of Recency", een puik progressief klinkend nummer met lichte Oosterse invloeden en een gemiddeld tempo, waar tempowisselingen in zitten.
In "Strolling Into The Future" zet Spirits Burning me een vrolijk klinkend nummer voor, dat invloeden van country folk muziek heeft, in "Shadow Language" krijg ik een prima stuk muziek met tempowisselingen te horen, dat een terugkerend ritme heeft en in "Seasiders" speelt het collectief een treurig gerelateerd folk nummer.
Dan volgen "Lookout Point", een heerlijk nummer met een terugkerend dansbaar ritme en een gemiddeld tempo, "Outside World", een traag nummer met een trieste ondertoon en folk invloeden en "Your Better Angels", een verrukkelijk swingend stuk muziek met een aanstekelijk ritme, dat aanzet tot dansen.
Vervolgens schotelt het collectief me "As The Sky Was Being Painted" voor, waarin ik een prima rustig nummer te horen krijg, dat tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Theatre On The Other Side Of The Sea", een schitterend stuk folk met een niet al te hoog tempo en progressieve invloeden.
Verder hoor ik "Alternating Universes", een geweldig Spaans aandoend nummer met Zuid-Amerikaanse en folk invloeden, dat een terugkerend dansbaar ritme bevat, "Spruce", een uitstekend rustig nummer, dat aanzet tot schuifelen en "Night Of The Moon Dial", een fantastisch nummer met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme, waarbij stil zitten geen optie is.

"Evolution Ritual" van Spirits Burning staat vol puike muziek, waar ik vanaf de begin tonen van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van folk, rock en terugkerende ritmes dan ook aan deze schijf eens te gaan beluisteren.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten