zondag 17 april 2022

Review: The Chemistry Set - Pink Felt Trip (Regal Crabomophone, 2022) (Psychedelisch)

The Chemistry Set, die in 1987 door Dave McLean en Paul Lake werd opgericht, begon eind jaren 80 te Londen, Engeland, met het maken van Neopsychedelische muziek, die via het uit Manchester afkomstige label "Imaginary" werd uitgebracht en eveneens op cassette verscheen via "Acid Tapes", dat alleen cassettes uitbracht.
Ook verschenen er via fanzines zoals Freakbeat en Bucketful Of Brains (beide uit Engeland), The Bob (Amerika), Ruta 66 (Spanje) en Sound Effects (Zweden) flexi discs van de band in de periode 1988-1990.
De band bracht iets meer dan 40 platen op de markt en speelde onder andere op het CMJ Festival te New York, in de legendarische The Marquee en The Borderline, beide te Londen en tevens in de Rough Trade platenzaak en ze traden op in de Brixton Academy met Hawkwind.
Begin jaren 90 ging de band uit elkaar om in 2008 opnieuw  te starten en in dat jaar verscheen ook hun onuitgebrachte LP "Sounds Like Painting" uit 1989, die meer dan 10.000 keer gedownload werd.
Sinds hun herstart verschenen er 3 CD's, 4 singles en kwamen er nummers van de band op 5 compilatie albums terecht.
Éen van die labels waarop hun singles verschenen, was het Engelse Fruits De Mer Records, waarvan hun eerste single binnen 48 uur na uitbrengen uitverkocht was, terwijl hun laatste er slechts 24 uur over deed om uitverkocht te raken.
In september 2014 bracht Fruits De Mer Records hun inmiddels uitverkochte box-set "7&7 Is" uit, waarin zeven 7" vinyl singles zitten en hun volgende 7" EP "Elapsed Memories", waarop 3 songs staan, is eind november 2014 verschenen via Fruits De Mer in een zeer gelimiteerde oplage van 700 stuks gekleurd vinyl, verpakt in een uitvouwbare poster hoes.
Hun album "The Endless More And More", dat 4 januari 2016 via het Regal Crabomophone label verscheen, werd op goudkleurig vinyl uitgebracht in een beperkte oplage van 600 stuks en bevat een klaphoes plus een uitvouwbare poster, terwijl de 12 songs van de LP, nieuwe en eerder op Fruits De Mer Records verschenen singles bevat.
Daarna volgden op 17 februari 2017 het digitale album "Neptune Eruptus (The Fountains Of Neptune) Remixes", op 1 december 2017 de 7" EP "Lovely Cuppa Tea" via Regal Crabomophone op gekleurd vinyl en deze bevat 3 nummers, op 8 maart 2019 de digitale EP "Firefly" plus bonus nummers en op 12 februari 2021 bracht Hypnotic Bridge Records hun 7" single "Paint Me A Dream" / "The Witch" uit.
Op 5 juni 2022 verschijnt het album "Pink Felt Trip" als LP in een beperkte oplage in een roze pluizige vilten hoes met roze vilt kauwgom, posters, ansichtkaarten en een bonus CD via Regal Crabomophone (het label, dat speciaal voor de eerste uitgave van The Chemistry Set door Fruits De Mer werd gecreëerd).

Het album start met het titel nummer "Pink Felt Trip", waarin The Chemistry Set een fantastische uptempo mix van garagerock en punk maakt, die swingt als een trein en voor het laatste stukje over gaat in een jaren 50 song (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna "The Witch" volgt, een psychedelische progressieve rock song met een gemiddeld tempo en een terugkerend Oosters klinkend ritme, dat een lichte trance opwekt.
Daarna volgen "Lovely Cuppa Tea", een geweldige psychedelische song met een gemiddeld tempo, invloeden van de muziek van The Beatles en een aanstekelijk dansbaar ritme, "Firefly", een heerlijke psychedelische song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, dat aanzet tot dansen en "Psychotronic Man", eveneens een puike psychedelische song met een aanstekelijk ritme en Oosterse invloeden, die halverwege iets meer snelheid krijgt en tijdelijk verandert in een swingende rock song, om na korte tijd terug te keren naar het begin tempo en ritme en tegen het einde een gesproken tekst bevat
In "Paint Me A Dream" schotelt The Chemistry Set opnieuw zo'n verrukkelijke song in een gemiddeld tempo voor, die een terugkerend dansbaar ritme heeft, waarbij stil zitten geen optie is, in "Sail Away" krijg ik een prachtige psychedelische song te horen, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een aanstekelijk terugkerend ritme heeft en in "The Rubicon" laat de band me genieten van een lekker in het gehoor klinkende swingende rock song met een hoog meedein gehalte.
Het laatste nummer "Self Expression Trinity" duurt iets meer dan 11 minuten en is verdeeld in 3 stukken: "Cesar Manrique", "Once Upon A Time" en "Liberation" en hierin hoor ik de band een vrij zwaar instrumentaal orkestraal stuk muziek spelen, dat na enkele minuten verandert in een mooi licht psychedelische song, om dan over te gaan in een uitstekend Oosters klinkend psychedelisch stuk.

"Pink Felt Trip" van The Chemistry Set staat vol geweldige psychedelische nummers, waarmee de band me vanaf de begin tonen in de ban van hun muziek heeft gehouden en ik raad elke liefhebber van dit genre deze schijf dan ook zeer aan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten