maandag 14 november 2022

Review: Health A1 - There Were Mods In Finland, Too (In 1983) (Vinnarecords, 2022) (Mod Punk)

Health A1 uit Harjavalta, Finland bestond tijdens de mod revival-scene uit: Esko Rahiala - drums, Reijo Tolvanen - basgitaar en achtergrondzang, Harri Kokko - sologitaar, Timo Pääkkö - sologitaar en zang, Tiiu Tuominen - keyboards (track 2,3, Punk4,6,7,8), Marja Alhonen - trompet (track 4,8) en Marjo Harju - trompet (track 4,8).
De band bracht een demo uit en deze trok de attentie van Poko Records, die de financiering voor nieuwe studio opnames van Health A1 deed.
Door onfortuinlijke omstandigheden was de band een kort leven beschoren en gelukkig werden de opnames terug gevonden, waarna het uitbrengen hiervan een goed idee leek en in 2022 verscheen dit mini album, waarop 8 nummers staan dan ook eindelijk via Vinnarecords als LP in een beperkte oplage van 200 stuks op rood vinyl onder de titel "There Were Mods In Finland, Too (In 1983)".
Daarbij is verder het vermelden waard, dat de 3 laatste nummers van de B kant in de studio zijn opgenomen, terwijl de eerste versies hiervan (kant A) in de garage van Reijo Ruosila met een primitieve reel-to-reel bandrecorder werden opgenomen.
 
Het album start op kant A met "You'd Better", waarin Health A1 een uptempo powerrock song met een aanstekelijk terugkerend ritme speelt, die subtiele tempowisselingen heeft en deze wordt gevolgd door "Back To The City", een heerlijke uptempo punk song in de stijl van The Jam, die een dansbaar ritme heeft.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) 
Daarna volgen "Cinderella Story", een geweldige uptempo punk song, die swingt als een trein en "Love Beneath The Waist", een prima pop song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, die na enkele minuten tijdelijk meer tempo krijgt, om dan weer verder te gaan in het begintempo.
Dan volgen de nummers van kant B en hiervan is "Under Neon Lightnings" de eerste, waarin Health A1 een schitterende uptempo mod punk song ten gehore brengt, die invloeden van de muziek van The Jam heeft en swingt en gevolgd wordt door "Back To The City", die niet verschilt van de versie van de A kant.
In "Cinderella Story" zet de band me een fantastische uptempo nummer voor, die net als de versie van de A kant swingt en in "Love Beneath The Waist" krijg ik een verrukkelijke song met een gemiddeld tempo en lichte reggae invloeden te horen, die een terugkerend ritme en enkele korte tempowisselingen bevat.

"There Were Mods In Finland, Too (In 1983)" van Health A1 is een uitstekende plaat, die het mod tijdsbeeld van begin jaren 80 prima weergeeft en ik heb hier dan ook erg van genoten, waardoor ik iedere liefhebber van deze muzieksoort deze schijf sterk kan aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten