zondag 27 november 2022

Review: Kshettra - Thou Art That (Addicted Label, 2022) (Rock In Opposition / Jazz / Experimenteel)

Kshettra is een instrumentale rock band uit Zheleznodorozhnyi, Rusland, dat in de regio Moskou ligt.
De band werd in 2007 oorspronkelijk door het duo Boris Ghas (basgitaar) en Victor Tikhonov (drums) opgericht en in 2009 kwam Boris Pepelin (saxofoon) het duo versterken, waarna dit trio in dat jaar hun eerste demo maakte, om vervolgens uit elkaar te gaan.
Eind 2010 startten Ghas en Tikhonov opnieuw onder de naam Kshettra, maar nu met sologitarist Nikita Gabdullin in de gelederen.
In deze formatie werd de CD "I" in de IWKC Studios van 2011-2012 opgenomen en in 2013 door het R.A.I.G. label uitgebracht, waarbij het artwork door Mila Kiseleva verzorgd werd en elke CD een deel van zijn schilderkunst bevat.
Vervolgens verschenen: "Kicks Sessions" (digitale EP, 1 september 2008), "YAR" (digitale EP, 1 augustus 2015), "Five Mothers" (CD en digitaal album, 20 januari 2017), "Fire In Brake" (digitaal album, 19 augustus 2017), "Contemplative Concert At Motherbase" (digitaal album, 5 spril 2019) en "Thou Art That" ("Э​т​о е​с​т​ь то"), dat als digitaal album op 26 augustus 2022 via Addicted Label werd uitgebracht en 7 nummers bevat.
Hierop spelen de volgende muzikanten: Boris Ghas - basgitaar, semi-akoestische gitaar, saxofoon en samples, Viktor Tikhonov - akoestische en elektronische drums, percussie, semi-akoestische en akoestische gitaar,synthesizer, sequencers, metallophone en saxofoon, Gosha Rodin - Franse hoorn met effecten, delay-noises en semi-akoestische gitaar, Nikolai Samarin - synthesizer en basgitaar, Mila Kiseleva - voordracht gedichten, Nikita Gabdullin - sologitaar, Ilya Rosenblat - tenor saxofoon, Alexander Novikov - bariton saxofoon, Kirill Olkhovsky - viool, Nikita Bobrov - drums en Olga Larionova - zang.

Het album begint met "Red Letter", waarin Kshettra een prachtig rustig avant garde nummer, dat na iets meer dan een minuut versneld wordt en klassieke elementen en een geproken tekst krijgt toegevoegd en gaat swingen, waarna "It's Not All, That Behind the Darkness Of Things" volgt en de band een geweldig stuk rock in opposition met een gemiddeld tempo, een terugkerend ritme en jazz invloeden.
Daarna volgen "Tumanama", een prima smooth jazz nummer met een niet al te hoog tempo en "Butohstep", een uitstekend nummer met subtiele tempowisselingen en een terugkerend ritme. 
In "Colo-Colo speelt Kshettra een schitterend avant garde nummer met een niet al te hoog tempo, dat na een minuut meer snelheid krijgt, waarbij de muziek verandert en een aanstekelijk dansbaar ritme bevat en in "I Am You" begint de muziek met een gesproken tekst, die door de gitaar begeleid wordt, dat na enkele minuten over gaat in een licht hypnotiserend stuk gitaarspel met een terugkerend eentonig ritme, dat tegen het einde experimentele elementen bijgevoegd krijgt.
Verder volgt "Shivoham", een fantastisch langzaam nummer met zware midden Oosterse klanken, een terugkerend ritme en een enigszins trieste ondertoon.

"Thou Art That" van Kshettra is een verrukkelijk digitaal album, waarin de band jazz, rock in opposition en experimentele klanken vakkundig aaneen smeedt en ik heb hier dan ook zeer van genoten, waardoor ik deze digitale schijf dan ook sterk kan aanbevelen aan liefhebbers van deze genres.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten