maandag 14 november 2022

Review: Wild Billy Childish & The Singing Loins - The Fighting Temeraire (Damaged Goods Records, 2022) (Folk)

Wild Billy Childish (die geboren werd als Steven John Hamper) uit Chatham, Kent, Engeland is kunstschilder, auteur, poëet, fotograaf, filmmaker, zanger en gitarist.
Hij speelde in diverse bands, waaronder: The Chatham Singers, Thee Mighty Caesars, The Delmonas, The Pop Rivets, Thee Milkshakes, Thee Headcoats, The Vermin Poets, The Spartan Dreggs, Wild Billy Childish & the Blackhands en The Musicians Of The British Empire, die verschillende muziekstijlen speelden zoals: garage rock, punk, rock & roll, blues, folk, klassiek /experimenteel, gesproken woord, kinderliedjes en surf.
Samen met Charles Thomson richtte hij in 1999 The Stuckism Art Movement op, dat hij in 2001 verliet, om zich verder in de kunstwereld te ontwikkelen en in juli 2014 werd hij genomineerd voor de  Doctor Of Arts Degree van de universiteit van Kent, terwijl hij tevens les geeft aan Rochester Independent College.
Sinds 1979 brengt hij albums uit, zowel solo als met zijn bands en er verschenen reeds 118 albums van hem op die manier.
Voor de band The Singing Loins, die bestaat uit: Chris Broderick - zang, mondharmonica en percussie en Chris 'Arfur' Alan - sologitaar, banjo, zang en autoharp, nam hij in 1991 en 1993 de LP albums "Songs For The Organ" en "Steak And Gravy" in zijn badkamer te Rochester op en deze verschenen via het Hangman Records label, waarna hij samen met het duo in 1993 het album "At The Bridge" uitbracht via Hangman's Daughter, waarna The Singing Loins weer hun eigen weg gingen en de albums: "Songs To Hear Before You Die" (CD, LP, 2005), "The Drowned Man Resuscitator" ‎(CD, LP, 2007), "Unravelling England" (CD, LP, 2009), "Stuff" (CD, LP, 2011) en "Here On Earth"(CD, LP, 2012) van het duo verschenen via Damaged Goods Records.
Omdat in 2021 bij zanger Chris Broderick bloedkanker geconstateerd werd, liet hij Arf weten om door te gaan met de groep, waarna hij in januari 2022 overleed.
Als eerbetoon maakten Arf en Billy samen met drummer Loin Rob de 7" single "Song Of The Medway", die op 23 september 2022 via Damaged Goods Records op zwart vinyl verscheen en de terugkeer van The Singing Loins inluidt.
Ook bracht Damaged Goods Records de LP her persing uit van het album "At The Bridge" uit 1993, dat 14 nummers bevat en op 23 september 2022 verscheen en op 11 november verscheen een totaal nieuw album van Wild Billy Childish & The Singing Loins, getiteld "The Fighting Temeraire", dat via Damaged Goods Records als LP en als CD wordt uitgebracht en 12 nummers bevat.

Het album begint met de single "Song Of The Medway", waarin Wild Billy Childish & The Singing Loins een heerlijke pop song met een niet al te hoog tempo speelt, die invloeden van de muziek van Bob Dylan en folk bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en deze wordt gevolgd door "A La Mort Surbite", een uitstekende folkblues song met een terugkerend ritme en een gedeclareerde tekst en "I Don't Like The Man That I Am", een prachtige song met een niet al te hoog tempo, die een enigszins trieste uitstraling heeft door het gebruik van een viool.
Daarna volgen "White Whale Blues", een mooie folk song , die een aanstekelijk terugkerend ritme heeft, "Stood Upon A Chair", een mix van country en folk met een langzaam tempo, die een terugkerend ritme heeft en "The Broken And The Lost Of The Old Long Bar" een fantastische folk song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme, dat een hoog meedein gehalte heeft.
In het titel nummer "The Fighting Temeraire" schotelt Wild Billy Childish & The Singing Loins me opnieuw zo'n song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme voor, die aanzet tot dansen en drinken, in "A Rusty Stain" krijg ik een vrij heftig gezongen nummer in een gemiddeld tempo te horen, dat lichte blues invloeden heeft en in "Your Mediocre Mind" zet de band me nogmaals een aanstekelijke song met een niet al te hoog tempo en een terugkerend ritme voor.
Dan volgen "The Walls Of Red Wing", een prima folk song met een vrij rustig tempo, "The Jutland Sea", een geweldige song met een aanstekelijk ritme, dat aanzet tot dansen en "The Rochester Recruiting Sergeant", een folk song met wisselende tempo's, die een hoog meezing gehalte heeft en me doet verlangen in een Engelse pub aan een groot glas Guinness te zitten.

"The Fighting Temeraire" van Wild Billy Childish & The Singing Loins staat vol uitstekende folk songs, waar ik erg van genoten heb, waarbij de band de sfeer van een Engelse pub heeft weten te creëren en ik raad elke folk liefhebber deze schijf dan ook zeer aan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten