maandag 23 juli 2018

Review: Ángel Ontalva & Vespero - Carta Marina (Eigen Beheer, 2018) (Progressieve Rock / RIO)

Ángel Ontalva is een Spaanse gitarist uit Madrid, die deel uit maakt van de band October Equus, maar ook solo diverse albums op zijn naam heeft staan, zoals: "Mundo Flotante" (OctoberXart Records, 2012), "Land Of Rain And Steel" (Ltd.edition CD-r, OctoberXart Records, 2013), "Tierra Quemada" (CD, OctoberXart Records, 2015), "No Grooves - Blood Moon Tonight" (CD, OctoberXart Records, 2017) en "Satellites" (ltd. edition CDr, OctoberXart Records, 2017).
Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via diverse maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat, na het overlijden van cellist Vladimir Belov tegenwoordig uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar, synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektronica, Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron en Vitaly Borodin - viool.
Angel en Vespero hebben hun krachten gebundeld in het nummer "Carta Marina", dat vanaf 12 februari 2018 op CDr via bandcamp verkrijgbaar was en op 9 juli 2018 gevolgd werd door het album met dezelfde naam.
Het album verscheen in eigen beheer in een beperkte oplage van 100 stuks als Deluxe Edition 2CD + digitale download, waarbij de bonus CD opnamen bevat van live uitvoeringen van Ángel Ontalva & Vespero uit 2017/2018, inclusief 3 niet uitgebrachte nummers, gestoken in een 6 delige hoes en in een beperkte oplage van 400 stuks, plus als digitale download.

In het eerste nummer, "Carta Marina", hoor ik Angel met rustig gitaar spel starten, ondersteund door synthesizer geluiden, die langzaam meer volume krijgen, waarbij het tempo en ritme sneller wordt en de muziek verandert in een fantastisch hypnotiserend stuk progressieve rock, dat krautrock invloeden bevat en swingt, om tegen het einde terug te keren naar de begin tonen en in "Sea Orm" laat de band me genieten van een heerlijk progressief rock nummer, dat lichte jazzrock invloeden heeft en diverse subtiele tempowisselingen kent.(luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)
Dan volgt "Giant Lobster Between The Orkneys And The HYbrides", een fantastisch swingend nummer, dat aan rock in opposition grenst, zeer complex in elkaar zit en enkele prima tempowisselingen heeft, waarna Ángel Ontalva & Vespero "Insula Magnetica" speelt en ik een spannend stukje progressieve rock voorschoteld
krijg, dat ook nu weer diverse tempowisselingen bevat en in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
Daarna hoor ik "Sledges Crossing The Guld Of Bothnia", waarin de band een schitterende uptempo mix van progressieve rock en Spaans klinkende muziek voorzet, die tevens lichte spacerock invloeden heeft en swingt.
Vervolgens speelt de band "Horrenda Charybdis Near Loftten", een geweldig swingend nummer, dat opnieuw erg complex in elkaar zit en in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en "Ziphius", een verrukkelijk swingende mix van progressieve rock en zigeunerklanken, die diverse tempowisselingen bevat.

Ángel Ontalva & Vespero  hebben me met "Carta Marina" van begin tot einde in de ban van hun muziek gehouden en ik kan dit meesterwerk dan ook ten zeerste aanbevelen, aan iedereen, die van progressieve rock en/of rock in opposition houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl





Geen opmerkingen:

Een reactie posten