maandag 24 augustus 2015

Review: Black Moon Circle - The Studio Jams Vol.1: Yellow Nebula In The Sky (Space Rock Productions, 2015) (Progressieve Spacerock)

Black Moon Circle is een nieuwe band uit Trondheim, Noorwegen, die bestaat uit: Öyvin - zang en basgitaar, Vemund - sologitaar en Per - drums, terwijl de band op enkele nummers wordt bijgestaan door Dr.Space van Öresund Space Collective.
De bandleden speelden al jaren in de Noorse rock & roll muziek scene in bands als The School en The Reilly Express, voordat ze in 2011 de band Black Moon Circle oprichtten.
Hun debuut EP met gelijknamige titel verscheen in 2013 via Space Rock Productions en hun eerste volledige album "Andromeda" uit 2014, die via Crispin Clover Records en Stickman Records uitgebracht werd, kreeg lovende woorden in de underground media, terwijl de band ook in de top 10 van beste nieuwe bands door de Obelisk website werd gerekend.
In 2013 ontmoette Dr.Space van Öresund Space Collective de band en besloten samen jamsessies te spelen, die vervolgens opgenomen werden.
Het Space Rock Productions label brengt 14 augustus 2015 één van die vroege jamsessies in een beperkte oplage op vinyl uit, getiteld "The Studio Jams Vol.1:  Yellow Nebula In The Sky" en deze zullen in de komende 2 jaren gevolgd worden door minstens nog 2 LP's.

"The Studio Jams Vol.1: Yellow Nebula In The Sky" bevat 3 nummers, waarvan het 11 minuten durende "Closed Loop Circuit" de eerste is en hierin krijg ik een schitterend stukje spacerock voorgeschoteld, dat met een rustig licht hypnotiserend ritme bevat en langzaam verder wordt uitgebouwd (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en is net als het volgende nummer, dat "Sea Of Vapors" heet, in 2014 opgenomen en daarin laat de band me een heerlijk swingend progressief rock nummer met spacerock invloeden horen, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarbij de hoofdrol voor de sologitarist is en waarin ook nu weer een hypnotiserend ritme zit.
Het laatste nummer van de LP, "Yellow Nebula In The Sky", dat bijna 23 minuten duurt, werd tijdens de eerste jamsessie in april 2013 opgenomen en beslaat de B-kant van de plaat.
In dit nummer laat de band me genieten van een fantastisch intensief gespeeld hypnotiserend progressief spacerock nummer, dat van begin tot eind in een vrij hoog tempo mijn gehoorgang binnen komt, waarbij het onmogelijk is om stil te blijven zitten.

De LP "The Studio Jams Vol.1: Yellow Nebula In The Sky" is een geweldige plaat, die helaas maar 3 nummers bevat, die me niet lang genoeg kunnen duren en ik  kan deze uitgave dan ook van harte aanbevelen aan iedere liefhebber van zowel spacerock als progressieve rock.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten