zaterdag 8 augustus 2015

Review: James Leg - Below The Belt (Alive Natural Sound, 2015) (Bluesrock)

John Wesley Meyers (Black Diamond Heavies), ook wel bekend als James Leg, is de zoon van een Texaanse priester uit Port Arthur.
Hij begon met het spelen van piano toen hij 6 jaar was en groeide op met de zuidelijke gospel muziek.
Op zijn 14e begon hij met het prediken in de kerk van zijn vader, maar 2 jaar later werd hij door het rock & roll virus en alcohol en drugs besmet.
Niet alleen zijn muziek werd sterk beïnvloed door het verschil tussen goed en kwaad en hemel en hel, maar ook zijn hele levensstijl veranderde daardoor totaal.
In 2004 richtte John - keyboards, orgel en zang samen met Mark Holder - sologitaar en zang en Van Campbell - drums, in Nashville, Tennessee, de band The Black Diamond Heavies op en in 2005 werd hun debuut EP "You Damn Right" in eigen beheer uitgebracht.
Holder stapte in 2006 uit de band, waarna James en Van besloten als uo verder te gaan en in de zomer van dat jaar kregen ze een contract bij het Alive Natural Sound Records label, dat in 2007 hun eerste studio album "Every Damn Time" uitbracht.
Vervolgens verschenen "A Touch of Someone Else's Class" (Alive Natural Sound, 2008) en "Alive As Fuck" (Live opgenomen in the Masonic Lodge, in Covington, Kentucky) (Alive Natural Sound, 2009).
In december 2010 begon John nummers op te nemen, in de oudste kerk en tegenwoordig een analoge studio, genaamd Grand Palace Studio, in Rutherford County te Murfreesboro, Tennessee, voor zijn eerste solo album "Solitary Pleasure", die hij onder zijn pseudoniem, James Leg, in april 2011 via het Alive Natural Sound Records label uitbracht.
Het album werd zowel in een beperkte oplage op gekleurd vinyl uitgebracht als op CD en via i-Tunes.
In juni 2012 bracht hij, samen met Left Lane Cruiser, de gelimiteerde gekleurd vinyl LP "Painkillers" onder de naam Left Lane Cruiser & James Leg uit via Alive Natural Sound Records, dat het album tevens op CD uitbracht en eind 2014 begon James te werken aan zijn tweede solo album, getiteld "Below The Belt", dat op 4 september 2015, ook nu weer, in een gelimiteerde oplage op gekleurd vinyl zal verschijnen, terwijl het eveneens op CD en als digitale download wordt uitgebracht en in januari 2015 verscheen de single "Oh, Sinner Man" van John Wesley Myers via i-Tunes
Op het album, "Below The Belt", doen diverse gastmuzikanten mee, zoals: Johnny Walker - sologitaar, Fredrick Joe Evans IV - sologitaar, Dwight Dyer - sologitaar, Kane Kitchen - basgitaar, Paul Brumm - basgitaar en staande bas, Jim Diamond - basgitaar, Andy Jody - drums, Matt Ayers - drums, Brenn "Sausage Paw" Beck - drums, Sylvia Mitchell - viool en altviool, Andrew Higley - zaag en Franse hoorn en Beth Harris en Kristen Kreft - achtergrond zang.
Om het album te promoten zal James van juli tot december een aantal optredens verzorgen in Amerika, maar ook in Europa, onder andere in Duitsland (Deep Blues Festival), Engeland en Ierland.

"Below The Belt" bevat 10 nummers, waarvan "Dirty South" de eerste is en hierin krijg ik een lekker in het gehoor klinkende bluesrock song te horen, waarbij het rauwe stemgeluid van James tussen dat van Captain Beefheart, Edgar Broughton en Tom Waits in zit en de muziek me in dit nummer doet denken aan die van The Rolling Stones.
Daarna hoor ik "Casa De Fuego", een heerlijke swingende song met een zeer aanstekelijke ritme en dit nummer wordt gevolgd door het door Rosetta Tharpe geschreven "Up Above My Head", waarin ik een geweldige swingende cover van deze gospelsong voorgeschoteld krijg en is het hierbij dan ook onmogelijk rustig te blijven zitten. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan speelt James een schitterende rock & roll song, die swingt als een trein, getiteld "Drink It Away", waarna "October 3Rd" volgt en ik een uitstekende aanstekelijke swingende rock song te horen krijg, gevolgd door "Glass Jaw", waarin James me een fantastische ruige rock song voor zet, die een licht hypnotiserend eentonig ritme bevat.
In "Can't Stop Thinking About It" schotelt hij me een geweldige swingende mix van een garage- en bluesrock song voor, waarbij stil zitten geen optie is en in "A Forest", een cover van het Cure nummer, krijg ik een uitstekende dansbare versie van dit nummer te horen.
Met "Disappearing" gaat James nog verder de dance kant op en hoor ik een disco gerelateerde song, waarna hij afsluit met "What More" en me een prachtige rustige pop song laat horen, waarin lichte dance invloeden hoorbaar zijn.

Op het album "Below The Belt" van James Leg staan 10 schitterende songs, waarvan ik met volle teugen heb genoten en hoewel vooral de bluesrock songs mijn voorkeur hebben, zijn ook de dance nummers niet te versmaden en ik kan deze schijf dan ook voor de volle 100% aanraden aan iedere liefhebber van Bluesrock en dansbare muziek.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten