zondag 9 augustus 2015

Review: Ricardo Donoso - Machine To Machine (Denovali Records, 2015) (Krautrock, Elektro)

Ricardo Donoso is een componist, percussionist en elektronica muzikant, die in Rio De Janeiro, Brazilië geboren werd en momenteel in Boston, Massachusetts Amerika woont.
Na zijn opleiding aan Berklee College Of Music en The New England Conservatory speelde hij in diverse projecten gedurende de jaren, het laatst als drummer bij de avant death metal band Ehnahre, maar ook maakte hij deel uit van het experimentele elektronische duo Perispirit en ging schuil achter de aliassen Embouchure en Scuba Death.
Verder was hij actief in Calliope Quartet en The Epicureans en maakte hij solo albums, waarvan de eerste, "Solo Percussion Improvisations" in 2007, als eigen uitgave op een CD-R verscheen, waarna "Progress Chance" (Digitalis Recordings, 2011), "Assimilating The Shadow" (Digitalis Recordings, 2012), "As Iron Sharpens Iron, One Verse Sharpens Another" (Digitalis Recordings, 2013), "A Song For Echo" (Kathexis, 2014) en "Sarava Exu" (Denovali Records, 2014) volgden.
Ook werden er enkele singles en EP's uitgebracht, waaronder: "Zerovinteum" (7" gelimiteerd vinyl, Semata Productions, 2009), "One Verse Sharpens Another" (EP, Digitalis Recordings, 2013), "As Iron Sharpens Iron" (EP, Digitalis Recordings, 2013), "Iron / Verse Remixes" (12" vinyl, Digitalis Recordings, 2014) en "Beginning Of The Shape" (3xFile, MP3, EP, Denovali Records, 2014).     
Zijn nieuwe album, waarop 10 nummers staan, heet "Machine To Machine" en is in 2015 door het Denovali Records label uitgebracht.

Het album start met "Akrasia" en daarin hoor ik een schitterend dreigend klinkend stuk muziek, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna ik "Axon Terminal" te horen krijg en hierin laat Ricardo me genieten van een heerlijk dansbaar elektro nummer, dat lichtelijk dreigend klinkt.
Daarna schotelt hij me "The Stretching Of The Cord" voor en in dit nummer hoor ik hem een lekker in het gehoor klinkend dansbaar nummer spelen, dat swingt als een trein en gevolgd wordt door "Incubent Operator", waarin hij een geweldige swingende mix van hypnotiserende elektro en krautrock ten gehore brengt, waarbij het onmogelijk is om niet in beweging te komen.
Dan volgt "Pinnacle" en in dit nummer zet hij me een uitstekend stukje eentonige elektro voor, waarna "HaR1" te horen is, dat rustig gespeeld wordt en enigszins dreigend klinkt.
In "The Iron Cage", dat rustig begint, schotelt hij me opnieuw een fantastisch stuk dansbare muziek voor en hoor ik een swingende mix van krautrock, dance en percussie, waarbij stil zitten geen optie is en in "Some Buy The Locks" start de muziek eveneens rustig en heeft een licht dreigend karakter, dat al spoedig verandert in een heerlijk dansbaar krautrock nummer.
Vervolgens hoor ik "Dance Of Attunement" en hierin speelt Ricardo een geweldig luchtig hypnotiserend nummer, dat naar New Age muziek neigt en me in een lichte trance brengt, waarna het laatste nummer volgt, getiteld "MSISDN", waarin hij me opnieuw laat genieten en ik een schitterend dansbare mix van dance, elektro en krautrock te horen krijg.

Ricardo Donoso heeft met "Machine To Machine" een fantastisch album gemaakt, dat vol staat met lekker in het gehoor klinkende dansbare nummers en ik kan elke krautrock en elektro liefhebber deze geweldige CD dan ook voor 100% aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten