maandag 3 augustus 2015

Review: Public Animal - Habitat Animal (Elektrohasch, 2015) (Progresieve Hardrock)

Public Animal werd in het najaar van 2013 te Toronto, Ontario, Canada, opgericht en bestaat uit: Cailain Dacey - keyboards en zang, Ian Blurton - sologitaar en zang, Eric Larock - basgitaar en Ryan Gassi - drums
De band bracht in juni 2013 hun debuut uit met Public Animal's Mixtape, waarna in oktober 2013 de 7" vinyl single "Vault Doors" / "One Way Ticket" volgde.
Daarna werden de  split 7" (met Mokomokai) "Lay Down, Stay Down" (Squirgun Records, paars vinyl, april 2014), de LP "Habitat Animal" (Yeah Right! Records, juli 2014), "Stolen Eyes" (digitale single, december 2014), "Stained Glass Heart" (Squirtgun Records' 20 year anniversary compilation "Return Of Our Stupid Noise", mei 2015) en "By Design" van de Public Animal / Moths & Locusts split 7" (digitale download, juni 2015).
Hun debuut album "Habitat Animal" werd in december 2013 en januari 2014 in de National Music Centre & ProGold Studios opgenomen, waarna Yeah Right! Records het in juli 2014 op vinyl uitbracht en dit album verschijnt op 7 augustus 2015 op CD via het Duitse Elektrohasch label.

"Habitat Animal" bevat 8 nummers, waarvan "Automatic Ammunition" het eerste is en hierin hoor ik de band een fantastische melodische hardrock song spelen, die swingt als een trein en gevolgd wordt door "I Ain't Gonna Live", waarin de band een heerlijke stevige hardrock ten gehore brengt, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.
Daarna volgt "Careful" en daarin laat de band me opnieuw een uptempo hardrock song horen, die een lekker in het gehoor klinkend ritme bevat en swingt, waarna ik "Process Of Progress" hoor, waarin Public Animal me, na een rustig begin, een schitterende rock song voorzet, met een kort gepikt intro van het nummer "Won't Get Fooled Again" van The Who, maar als het nummer verder gaat, krijg ik een schitterende progressieve rock song te horen, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten.
Dan vervolgt de band met "Distant Shores", waarin ik een uitstekende hardrock song te horen krijg, die progressieve rock invloeden heeft en licht hypnotiserend op me in werkt en gevolgd wordt door "Tinted Windows", een swingende rock song met een aanstekelijk ritme, waarin ook lichte invloeden van Deep Purple's orgelspel in te horen zijn.
In "High Pony" schotelt de band me een vrij commerciële klinkende hardrock song voor, die in een hoog tempo gespeeld wordt en in het laatste nummer "Wicked Ways" laat de band me genieten van een geweldige swingende progressieve rock song, waarin een licht hypnotiserend ritme zit en spacerock invloeden waar te nemen zijn.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)

Het debuut album "Habitat Animal" van Public Animal bevat 8 heerlijke progressieve hardrock songs, die meer dan het beluisteren waard zijn en ik kan deze schijf dan ook voor de volle 100% aanbevelen aan liefhebbers van zowel hardrock als progressieve rock.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten