zondag 9 augustus 2015

Review: Morgan Ägren - Batterie Deluxe (Transubstans, 2015) (Dance, Elektro)

Morgan Ägren, die in 1967 te Umea, Zweden, geboren werd, drumt sinds zijn vierde jaar en won Grammies in zowel de USA als in Europa.
In 1981 was Morgan (toen 13 jaar), samen met Mats Öberg - zang en keyboards (9 jaar en sinds zijn geboorte blind) te zien op de Zweedse televisie, waar ze hun uitvoering van het Beatles nummer "Help" ten gehore brachten.
In 1984 vormden ze samen de band Zappsteetoot, die internationaal bekend werd door het spelen van de muziek van Frank Zappa.
Zappa nodigde beide muzikanten in 1988 uit om als gasten mee te spelen tijdens zijn concert in Stockholm, waarbij Zappa zo onder de indruk was van het spel van Morgan, dat hij hem uitnodigde om deel te nemen aan diverse projecten.
Met Steve Vai speelt hij de CD "Zappa's Universe" en won daar een Grammy mee in 1994.
Ook speelde Morgan mee op het uitverkochte concert te New York van Zappa's klassieke programma bij Lincoln Center's Great Performers Series in Avery Fisher Hall en verder deed hij als gast drummer mee op het album "Shampoohorn" van Dweezil en Ahmet Zappa's band Z.
In 1996 richtte Morgan zijn platenlabel "Ultimate Audio Entertainment" op, toerde hij als bandlid met The Glen Hughes band door Europa en in 1997 door Japan.
Verder speelde onder andere met: Fredrik Thordendal (of Meshuggah), Tony Iommi, Terry Bozzio, Mike Keneally, Denny Walley, Kaipa, Bolon Bata, Fleshquartet en andere muzikanten.
Samen met Mats Öberg vormde hij de Mats/Morgan Band, die divese geweldige CD's uitbracht, die onder de noemer Rock In Opposition vallen, maar ook deed hij in een gelegenheidsband, die voor 3 optredens was samengesteld, mee aan het project "The Music Of Captain Beefheart Live", waarbij de muziek bestemd was, om bij een reizende expositie van Don Van Vliet gedraaid te worden.
In 2010 werd Morgan uitgeroepen tot de beste drummer door de lezers van het drum-tijdschrift "Modern Drummers" in de categorie "Fusion" en in 2013 was hij het onderwerp van een 2 uur durende documentaire, getiteld "Morgan Ågren's Conundrum: A Percussive Misadventure".
Zijn eerste solo album heet "Batterie Deluxe" en hierop spelen Mats Öberg keyboards, Jimmy Ägren - sologitaar, Devin Townsend zang, bas-, sologitaar en keyboards, Neyveli Radhakrishna - viool, Tina Ahlin - koor en arrangement, Mamadou Sene - woorden en Simon Steensland - ebow gitaar en elektrische sitar, als gastmuzikanten mee en werd tussen 2012 en 2014 in Studio Annanstans te Värmdö, zweden, opgenomen, waarbij Morgan alle nummers schreef, op "F Files" na, die schreef hij samen met Devin Townsend en Fredrik Thordendal.

Het album start met "Grov 1" en daarin krijg ik een swingend elektronisch nummer, met lichte jazz invloeden, te horen, dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt, waarin hij zijn drummers kwaliteiten naar voren laat komen. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dit wordt gevolgd door "Isarn", waarin ik een lekkere dansbare Oosters klinkende mix van RIO, dance en jazz voorgezet krijg, die gevolgd wordt door "Yläjärvi", een fantastisch swingend RIO nummer met diverse tempowisselingen, dat bij tijd en wijle experimenteel klinkt, terwijl ook elektronische dance invloeden en schitterende drumpartijen hoorbaar zijn.
Daarna hoor ik "Mamadou" en in dit nummer laat Morgan me opnieuw genieten van een swingende mix van dance, RIO, elektro en jazz, waarin zijn heerlijke drumstijl volledig tot zijn recht komt, waarna hij me "Elka Deep Phase" laat horen, een elektro dance nummer met een belangrijke rol voor het keyboards.
Dan hoor ik "Astronauten" en hierin speelt hij een dansbaar elektro nummer met een licht hypnotiserend ritme en ik "The One M" voorgezet krijg en ook dit bevat een uitstekend dansbaar ritme, dat nog eens extra versterkt wordt door het lekkere drums ritme.
In "Lucky Luciano#2" maakt Morgan de mix van dance en elektro en schotelt hij me, na een tempowisseling, een heerlijke dansbare mix voor van hardrock, elektro en RIO, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en in "Nh 1" krijg ik ook nu weer een lekker in het gehoor klinkende swingende mix van dance en elektro te horen, waarin een licht hypnotiserend ritme zit.
Vervolgens hoor ik "Alap Clav", waarin dansbare Afrikaanse ritmes, elektro en fusion in een swingende mix aaneen gesmeed zijn, "F Files", een lichtelijk chaotisch en druk klinkend dance nummer en "Agamon", eveneens een dansbaar elektro nummer met een licht hypnotiserend ritme, dat me in beweging brengt.

"Batterie Deluxe" van Morgan Ägren bevat 12 heerlijke dansbare elektro nummers, waarbij het onmogelijk is, stil te blijven zitten en ik kan iedere drums, dance, elektro en fusion liefhebber dan ook aanraden, deze geweldige CD eens te gaan beluisteren, om misschien wel tot dezelfde conclusie te komen als ik, namelijk: Geweldig!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten