zondag 24 maart 2019

Review: The Pirate Ship Quintet - Emitter (Denovali Records, 2019) (Neo Klassiek)

The Pirate Ship Quintet uit Bristol, Engeland werd in 2006 opgericht en bestaat uit: Sandy Bartai - cello, Alphie Matthews - sologitaar, Alex Hobbis - sologitaar, Jonathan Ziapour - basgitaar en Jonathan Sturgess - drums.
De band bracht hun debuut EP "The Pirate Ship Quintet" via Sound Devastation op 1 januari 2007 in een zeer beperkte oplage van 200 stuks op vinyl uit, gevolgd door het album "Rope For No Hopers", dat 25 mei 2012 op CD en LP via Denovali Records verscheen en 29 maart 2019 brengt dit label "Emitter" op LP en CD uit.
Als gast muzikanten spelen: Emily Hall - zang (2 nummers), Blythe Pepino - zang, Emily Barker - zang (1 nummer) en Andrew Hayes - saxofoon op deze plaat mee.

Het album, dat 9 nummers bevat, start met "One" en daarin speelt de band een mooi rustig gitaar nummer, dat tegen het einde heftiger en sneller wordt, om in rust te eindigen en over te gaan in "Companion", dat bijna 17 minuten duurt en eveneens rustig begint, om na enkele minuten in een geweldig klassiek aandoend nummer te veranderen, waar hemelse achtergrondzang in zit en dit krijgt iets meer snelheid naarmate het nummer vordert, om iets over de helft terug te keren naar het rustige tempo en dit nummer gaat verder in "Third", waarin de band een prachtig rustig stukje klassiek aandoende muziek ten gehore brengt.
Daarna volgt het titel nummer "Emitter", een 12 minuten durende mix van jazz, soundscapes, progressieve rock en klassieke muziek, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele subtiele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Fifth", eveneens een zeer rustig stukje muziek, dat een vervolg van het vorige nummer is en naadloos doorloopt in "Wreath", dat met trieste tonen begint en muzikaal tussen klassiek en avant garde in zit en ook hierin zit schitterende achtergrondzang en wordt het nummer vervolgd in "Seventh", een kort stukje gitaarspel.
In "Symmetry Is Dead" speelt The Pirate Ship Quintet een geweldig progressief nummer, dat enkel prima tempowisselingen heeft en klassieke invloeden bevat, waarbij de muziek overeenkomsten heeft met bands als IWKC (I Will Kill Cheeta, Rusland) (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en in "Ninth" zet de band me nogmaals zo'n mooi rustig nummer voor.

"Emitter" van The Pirate Ship Quintet staat vol fantastische rustige nummers, die aaneengesloten gespeeld worden en daardoor heb ik het idee, dat ik naar 1 lang nummer van iets meer dan een uur heb zitten luisteren.
Ik kan iedere liefhebber van neo klassiek aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren, want zij zullen bij het horen van deze heerlijke muziek zeker aan hun trekken komen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten