zondag 10 maart 2019

Review: Saffronkeira - Automatism (Denovali Records, 2019) (Elektronisch)

Saffronkeira uit Sardinië, Italië is het alias van Eugenio Caria, die sinds 2008 enkele remixes, live opnamen en EP's uitbracht.
Op 8 juni 2012 verscheen zijn debuut album met gelijknamige titel op vinyl en als digitale download, waarna meerdere platen volgden, zoals: "A New Life" (CD en LP, 20 juli 2012), "Tourette" (CD en LP, 25 januari 2013), "Cause and Effect" (CD en LP, 29 november 2013) en "Synecdoche" (CD en LP, 27 november 2015) en op 29 maart 2019 verschijnt het album "Automatism", dat 12 nummers bevat, via Denovali Records op CD en als 2LP.

Het album begint met "Without Participation Of The Conscience", waarin Saffronkeira een prachtig elektronisch nummer ten gehore brengt, dat avant garde invloeden heeft en in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waarna "Aestethic Of Surrealism" volgt en hij een langzaam duister nummer speelt, dat mysterieus klinkt, film invloeden heeft en na de helft van het nummer iets meer snelheid krijgt.
Daarna hoor ik "Atti Riflessi", een uitstekend zwaar elektronisch nummer en ook hierin ligt het tempo laag en dit wordt gevolgd door "Fusiform", waarin de muziek vrolijker wordt, meer orkestraal klinkt, filmmuziek en tegen het einde krautrock invloeden bevat.
In "Synchonicity" schotelt Saffronkeira me een heerlijk elektronisch dance nummer voor, waar een aanstekelijk ritme in zit en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en in "Replication Without Variations" laat hij me genieten van een klassiek aandoend bombastisch klinkend stuk muziek.
Dan volgt "Apophenia" en daarin speelt hij een rustig startend zwaar nummer, dat na enkele minuten over gaat in een schitterend stukje krautrock, waarin lichte Japanse invloeden zitten en dit wordt gevolgd door "Volition", dat een experimenteel begin heeft en in een rustig tempo gespeeld wordt, waarna de muziek invloeden krijgt van films en afwisselende tempo's bevat.
Vervolgens speelt Saffronkeira "A Pattern Didn't Excist", een fantastisch klinkend nummer, waarin hemelse vrouwenzang zit, om na enkele minuten te veranderen in een dansbaar elektronisch stuk muziek en dit verandert op zijn beurt weer terug naar de begin klanken en dit nummer wordt gevolgd door "Concious In Origin?", waarin hij nogmaals een zwaar startend nummer ten gehore brengt, dat over gaat in een dance nummer, dat diverse tempowisselingen heeft.(luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)
Verder hoor ik "Suppresses Concious", eveneens een geweldig zwaar nummer, dat invloeden uit avant garde, filmmuziek en klassieke muziek bevat en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en gevolgd wordt door het laatste stuk muziek, "Without Keeping Memory Of It", waarin hij nogmaals een mooi rustig nummer speelt, dat een enigszins trieste ondertoon bevat.

"Automatism" van Saffronkeira is een heerlijke vrij rustige plaat met uitstekende elektronische muziek, die diverse muziek invloeden bevat en ik kan iedere muziek liefhebber dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten