zondag 31 maart 2019

Review: Öresund Space Collective - Good Planets Are Hard To Find (Space Rock Productions, 2019) (Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 25 officiële albums heeft uitgebracht.
Op 9 mei 2018 verscheen het album "Chatoyant Breath" via Space Rock Productions in een beperkte oplage van 500 stuks als 180 gram 2LP, waarvan er 200 op zwart, 180 op donker geel en 120 stuks op oranje vinyl geperst worden, die een klaphoes bevatten en met de hand genummerd zijn, waarbij verder vermeldenswaardig is, dat alle jams van het album in 1 dag opgenomen werden, waarvan de nummers op de vinyl uitgave de bewerkte versies van de jams zijn.
Het album wordt tevens als 2CD in een beperkte oplage van 500 stuks uitgebracht, waarbij opgemerkt kan worden, dat de 2CD uitgave 1 nummer extra bevat en op de CD uitgave hoor je de uitgebreide, dus onbewerkte versies van de jams.
Op  23 maart 2019 verscheen via Space Rock Productions het album "Good Planets Are Hard To Find", dat in 2009 door Transubstans Records werd uitgebracht, in een beperkte oplage van 383 stuks op 2LP, waarvan er 120 op zwart, 159 op blauw en 104 op geel 180 gram vinyl geperst werden, terwijl de hoezen met de hand genummerd zijn.
De muzikanten, die op dit album meespelen zijn: Dr Space - synthesizer, Mogens - synthesizer, KG - sitar, Tobias - sologitaar, PIB - drums en percussie, Luz - drums en percussie, Thomas - basgitaar en Jocke - basgitaar.

Het 2LP album, dat 6 nummers bevat, start op kant A met het titelnummer "Good Planets Are Hard To Find" (extended) en daarin speelt de band een schitterend licht hypnotiserend psychedelisch Oosters klinkend nummer, in een niet al te hoog tempo, dat iets na de helft iets meer snelheid krijgt en gevolgd wordt door "Space Fountain", een uitstekend swingende uptempo mix van spacerock en psychedelische rock met symfonische invloeden.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgen de 2 nummers van de B-kant, waarvan "Orbital Elevator" het eerste is en hierin krijg ik een heerlijk afwisselend nummer voorgeschoteld, dat iets voor de helft experimentele invloeden heeft, waarna de muziek over gaat in een swingend stuk spacerock met een licht hypnotiserend ritme, waarbij stil zitten geen optie is en dit wordt gevolgd door "My Beard Has A Heel", waarin Öresund Space Collective rustig begint, om na korte tijd de muziek over te schakelen naar een hoger tempo, waar een terugkerend hypnotiserend ritme in zit, dat geweldig gitaarspel bevat en swingt.
Kant C bevat het nummer "PP746-3", een geweldig aanstekelijk uptempo progressief rock nummer met spacerock invloeden, dat swingt als een trein en heerlijk gitaarspel heeft en een terugkerend ritme bevat en na de helft van het nummer in een rustiger tempo gespeeld wordt, waarbij de muziek naar symfonische rock neigt.
Het laatste nummer "MTSST" (extended) beslaat kant D en daarin laat de band me nogmaals genieten van een verrukkelijk psychedelisch Oosters nummer, waarin de sitar de hoodrol speelt en het ritme licht hypnotiserend is, terwijl de muziek tevens enkele spacerock invloeden bevat.

"Good Planets Are Hard To Find" van Öresund Space Collective is een heerlijke 2LP om naar te luisteren en ik kan liefhebbers van zowel spacerock, progressieve rock alsmede psychedelische rock deze dubbelaar dan ook van harte aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten