zondag 3 maart 2019

Review: Aton Five - Solarstalgia (R.A.I.G. Records, 2019) (Progressieve Rock)

In 2014 werd de band Aton Five te Moskou, Rusland, opgericht en bestaat uit: Alexander Seleznev - sologitaar en percussie, Mikhail Zenkov - basgitaar en percussie, Daniil Bosak - keyboards, Rhodes piano, accordeon en synthesizer en Dmitry Smirnov - drums.
De band bracht in 2015 hun digitale debuut EP "Long Forgotten Tales" uit en deze werd in 2017 gevolgd door het digitale mini-album "Live At Mars" en in 2018 door het digitale album "Solarstalgia", waarna de band begin 2019 een contract kreeg bij R.A.I.G. Records, die hun album "Solarstalgia", met 2 bonus nummers, op 14 februari 2019 uitbracht en op deze CD wordt de band in 1 nummer bijgestaan door organist Anton Ablov, terwijl ook de stemmen van Goergiy Stefanov, Ivan Stefanov en Yana Shumskaya te horen zijn op het album.

Het album bevat totaal 9 nummers en start met "The Dreadnought", waarin Aton Five een fantastisch progressief rock nummer ten gehore brengt, dat experimenteel en met gesproken tekst begint en na 1 minuut verandert in een dreigend klinkend stuk muziek, waar symfonische invloeden en een terugkerend ritme in zitten en dit wordt gevolgd door "Journey", een geweldig swingend rock nummer, met sterk Rhodes pianospel, dat invloeden van jaren 70 bands bevat en halverwege het nummer van tempo verandert in een rustiger melodisch stuk muziek.
Dan volgt "Time" en speelt de band een melodisch rock nummer, dat diverse tempowisselingen bevat en ook nu weer invloeden van de jaren 70 bands heeft en gevolgd wordt door "A Chain Of Events", een uitstekend uptempo rock nummer met wisselende tempo's, dat swingt als een trein en geweldig synthesizer spel bevat.
In "Milky Way Incident" speelt Aton Five, gedurende bijna 14 minuten, een verrukkelijk melodisch progressief rock nummer, dat in een hoog tempo begint en tegen de helft iets minder vaart krijgt, waarna er tijd is om de afzonderlijke kwaliteiten van de bandleden ten toon te spreiden en de muziek tijdelijk in een traag tempo te spelen, om vervolgens de draad weer op te pakken en het tempo weer tot een hoog tempo op te voeren.
Daarna volgt het korte "Death?", een kort dreigend stukje piano muziek, dat slechts 1.32 minuut duurt en dit wordt gevolgd door het langste nummer van de CD, getiteld "The Endless Desert", dat met gesproken tekst begint en de band me een fantastisch licht dreigend nummer voorschotelt, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en halverwege verandert en in een rustig tempo wordt voortgezet, met Oosterse invloeden, dat lichtelijk mysterieus klinkt en langzaam weer meer snelheid krijgt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het eerste van de bonus nummers is "Journey", dat live in de Mars Records studio's is opgenomen en hierin speelt de band opnieuw zo'n aanstekelijk swingend progressief rock nummer, waarin het orgelspel een belangrijke rol vertolkt, dat halverwege rustiger wordt en ook in dit nummer klinken de jaren 70 invloeden sterk in door.
Het laatste nummer heet "Woods Made Of Stone", dat invloeden van hardrock en spacerock bevat en een licht hypnotiserend psychedelisch ritme heeft, waar Oosterse elementen in te ontwaren zijn en plotseling afgebroken wordt.

"Solarstalgia" van Aton Five is een fantastische CD, die vol geweldige progressieve rock staat, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan dit meesterwerk dan ook ten zeerste aanraden aan elke liefhebber van deze muzieksoort.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten