maandag 1 maart 2021

Review: The Quill - Earthrise (Metalville Records, 2021) (Hardrock / Bluesrock)

The Quill uit Malmö, Zweden werd in 1990 opgericht en bestaat, na diverse bezettingswisselingen uit: Magnus Ekwall - zang, Christian Carlsson - sologitaar, Roger Nilsson - basgitaar en Jolle Atlagic - drums.
De band bracht in 1995 hun debuut album "The Quill" als CD uit, gevolgd door: "Silver Haze" (CD, 1999), "Evermore" (10" EP, 1999), "The Quill" (CD/LP her-persing, 2000), "Voodoo Caravan" (CD, 2002), "Hooray! It's a Deathtrip" (CD, 2003), "In Triumph" (CD, 2006), "Full Circle" (CD, 2011), "Tiger Blood" (CD, 2013) en "Born From Fire" (CD/LP, 2017) en op 26 maart 2021 brengt de band het album "Earthrise", waarop 9 nummers staan, via Metalville Records als LP, als CD en als digitale download uit.

Het album begint met "Hallucinate", een uitstekende hardrock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, een terugkerend ritme bevat en sterke invloeden van de jaren 70 bands en het nummer "Black Sabbath" (Black Sabbath) heeft, waarna "Keep On Moving" volgt en de band een geweldige swingende uptempo mix van progressieve blues- en hardrock ten gehore brengt, waarbij stil zitten geen optie is en de zang wel iets weg heeft van die van Mark Farner (Grand Funk Railroad).(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgen "Dwarf Planet", die langzaam begint, om na korte tijd over te gaan in een fantastische swingende uptempo rock song, die tempowisselingen heeft en "Left Brain Bluest", een uitstekende uptempo rock song, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en swingt als een trein.
In "Earthrise" laat The Quill me opnieuw genieten van een swingende uptempo rock song en in "Evil Omen" krijg ik een prachtige uptempo song voorgezet, die een dansbaar aanstekelijk ritme heeft en tempowisselingen bevat.
Dan volgen "21st Century Sky", een uptempo rock song, die een terugkerend ritme heeft, swingt, invloeden van progressieve bluesrock en subtiele tempowisselingen bevat en "The Zone", een song met een gemiddeld tempo en een heerlijke licht hypnotiserend ritme, die na enkele minuten meer snelheid krijgt en de muziek gaat swingen.
Als laatste speelt de band "Dead River", een verrukkelijke rustige song, die een terugkerend licht hypnotiserend ritme bevat, waardoor ik de muziek ingezogen lijk te worden.

"Earthrise" van The Quill bevat 9 puike rock songs, waar ik van begin tot eind van genoten heb en ik kan liefhebbers van hard-, bluesrock en rock in het algemeen deze schijf dan ook sterk aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten