maandag 15 maart 2021

Review: Saturnia - Stranded In The Green (Sulatron Records, 2021) (Psychedelische Rock)

In 1996 besloot multi-instrumentalist Luis Simões zijn project Saturnia op te richten.
Officieel was het bedoeld een vrije kunst project te worden met diverse kunstmogelijkheden, zoals: literatuur, fotografie, ontwerpen, schilderen en muziek.
De naam Saturnia werd voor dit project bedacht en bestond op deze manier tot 1997, het jaar waarin ook de eerste demo verscheen.
Begin 1998 veranderde Saturnia in een 2 mans band met Luis Simões - gitaar, sitar, zang, gong, programmering en theremin en Eduardo Vasconcelos (alias M Strange) - keyboards.
Dit duo maakte de eerste officiële CD "Saturnia", die in 1999 verscheen, waarna Eduardo de band verliet en werd vervangen door Vasco Pereira, een spacerock synthesizer/orgel speler, die in de zomer van 2000 op zijn beurt werd vervangen door keyboards speler Francesco Rebelo.
Samen namen ze de tweede CD van Saturnia op, getiteld "The Glitter Odd", die in 2001 via het Cranium Music label verscheen en in 2002 kwam hun volgende CD "Hydrophonic Gardening" via het Italiaanse Mellow label uit.
Na enkele jaren van stilte was er in 2007 plotseling een nieuwe CD, die door het Duitse Elektrohasch label op de markt gebracht werd, getiteld "Muzak" met daarop muziek die tussen mei 2003 en november 2005 was opgenomen.
Op deze CD is een bijdrage geleverd door Daevid Allen (Gong), Nik Turner (Hawkwind) João Alves en Flapi Simões.
Luis ging daarna, alleen, weer de studio in en nam tussen 2007 en 2011 genoeg muziek op om de dubbel LP/CD "AlphaOmegaAlpha" uit te brengen, die in 2012 via het Elektrohasch verscheen en daarop werkten Stefan Koglek (Colour Haze) en Teresa Machado mee.
"The Real High", dat 5 augustus 2016 zowel op CD als op LP verscheen en 8 nummers bevat, is het zesde album van Saturnia en werd tussen 2012 en 2016 opgenomen met medewerking van Tiago Marques - Moog synthesizer (2 nummers) en Adelaide Simões - zang en gesproken woord (1 nummer).
Zijn album "The Sceance Tapes" is daar de opvolger van en dit verscheen op 29 juni 2018 op CD en als 2LP via Elektrohasch.
Om ook live op te treden, is zijn een-mans band uitgebreid met Nuno Oliveira - orgel, synthesizer, elektrische piano en keyboards en André Silva - drums en gong en zijn album "The Sceance Tapes" werd dan ook live opgenomen door Ary op 11,12 en 13 september 2017 in de Toolate Studio te Cascais, Portugal en door Stefan Koglek gemasterd in de Colour Haze Studio te Reichertshausen, Duitsland, op 8,9 en 10 februari 2018.
Zijn achtste album "Stranded In The Green", dat 9 nummers bevat, werd tussen 2018 en de zomer van 2020 te Lagoa Do Calvo opgenomen en verschijnt op 26 maart 2021 in een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram doorzichtig groen vinyl + inlegvel via Sulatron Records, als CD met 2 extra nummers in een beperkte oplage van 500 stuks en als digitale download en daarop kreeg hij muzikale medewerking van Ana Vitorino - gesproken woord (1 nummer) en Winga - djembé (1 nummer), terwijl Luis zelf alle andere instrumenten voor zijn rekening neemt.

Het album begint op de CD uitvoering met "Pan Arrives", waarin Saturnia een kort experimenteel nummer speelt, dat gesproken woord bevat en dit wordt gevolgd door "Keep It Long" (met Winga), een schitterende uptempo psychedelische song, die een aanstekelijk dansbaar terugkerend ritme heeft en lichte Oosterse en ruimtelijke invloeden bevat en swingt als een trein.
Daarna volgen "Fibonacci Numbers", een uitstekende vrij rustige song, die een terugkerend dansbaar ritme heeft, dat me in een lichte trance brengt, "Smoking In The Air", een fantastische mix van ruimtelijke en psychedelische muziek, die in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en "Super Natural", dat uit 3 delen bestaat en dat zijn: "Pt 1 Bacchus, Ra And Viriatus", "Pt 2 Endless Meadow" en "Pt 3 Intelligent Light", waarin Saturnia me 14 minuten laat genieten van een verrukkelijke rustige psychedelische song met ruimtelijke invloeden, die even over de helft van het nummer in een iets hoger tempo en ritme verandert waardoor de muziek een swingend karakter krijgt.
In "When I'm High" krijg ik een prachtige rustige song voorgeschoteld, waarin het pianospel een belangrijke rol speelt en in het bonus nummer "Perfectly Lonely" krijg ik een puik instrumentaal psychedelisch nummer te horen, dat in een vrij langzaam tempo wordt gespeeld.
Verder volgen "Butterfly Collector", een geweldige psychedelische song met ruimtelijke invloeden en een aanstekelijk licht hypnotiserend terugkerend ritme en het tweede extra nummer van de CD, "Just Let Yourself Go", een rustig instrumentaal nummer met ruimtelijke en lichte progressieve blues invloeden.

"Stranded In The Green" van Saturnia is een fantastische CD/LP, waarmee ik vanaf de begin tonen in de ban van de muziek gehouden ben en ik kan deze meesterlijke schijf dan ook zeer aanraden aan iedere psychedelische muziek liefhebber.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten