maandag 29 oktober 2012

Review: Öresund Space Collective - Give Your Brain A Rest From The Matrix (Space Rock Productions, 2012)(Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, is sinds 2004 actief. 
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een kollektief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller - synthesizer en Mogens - synthesizer.
De band die op deze CD speelt, bestaat behalve uit Scott en Mogens uit: Claus Bohling - sologitaar, KG - sitar, Johan Dahlström - sologitaar, Mathias Danielsson - pedal steel gitaar en sologitaar, Nickolas Hill - basgitaar, PIB -drums en Steve Hayes - synthesizer.
"Give Your Brain A Rest From The Matrix" is de 14e release van OSC en de 7e op het eigen label en is in een gelimiteerde oplage van 500 stuks uitgebracht.
De muziek op deze CD is 26 september 2010 in de Black Tornado Studio te Kopenhagen opgenomen door Lars Lundholm en gemixt door Steve Hayes (van Secret Saucer) en gemasterd door Henrik Udd te GÖtenburg, Zweden in maart 2012.
Er staan 4 nummers op de CD, die begint met het titel nummer "Give Your Brain A Rest From The Matrix", dat bijna 25 minuten duurt.
De muziek in dit nummer wordt rustig gespeeld en heeft een oosters karakter doordat de band hierin de sitar de boventoon voert, waardoor het geheel ook vrij psychedelisch klinkt.
Daarna krijg ik "Mainstream Is The New Acid" te horen, dat een symfonisch nummer is, dat naarmate het vordert in een sneller tempo gespeeld gaat worden, een hypnotiserende werking heeft en waarin eveneens lichtelijk oosterse invloeden te horen zijn.
Vervolgens hoor ik "Step Into The Other World", een nummer dat opnieuw erg oosters klinkt door de sitar en in een langzaam tempo gespeeld wordt, waarin verder eigenlijk weinig gebeurt, zodat het tot het einde toe in een relaxed tempo voort kabbelt.
Het laatste nummer heet "Cerebral Massage" en dit bijna 28 minuten durende nummer is meteen het langste van de CD.
De muziek wijkt al meteen af van de rest van de nummers, want hierin hoor je de band een swingend stukje spacerock spelen, dat gemixt met de symfonische rock, een waanzinnig goed geheel vormt, waarbij het onmogelijk is om niet mee te gaan bewegen met de muziek.
Dit is weer één van die CD's waar je als muziekliefhebber niet omheen kan.
Verplichte kost dus!
Øresund Space Collective - Who Tripped on the C
www.youtube.com/watch?v=wdkJE_1dmPc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten