maandag 15 oktober 2012

Review: Secret Saucer - Four On The Floor (Salad Farm Studio, 2011)(Spacerock / Symfonische Rock)

Secret Saucer uit Ohio, ontstond uit de resten van het Strange Daza Festival en begon in 2001 met de opnamen voor hun debuut album "Element 115", dat in 2005 door het Dead Earnest label werd uitgebracht.
Ook hun volgende album "Second Sighting" uit 2007 verscheen via dat zelfde label, maar de derde CD "Tri-Angle Waves" werd door hun nieuwe label Salad Farm Studio in 2009 uitgebracht evenals "Four On The Floor" uit 2011.
De band is sterk beïnvloed door jaren 70 bands zoals: Hawkwind, Amon Duul II, Ozric Tentacles, Pink Floyd, Gong, Necktar, Steve Hillage, High Tide en andere bands uit die periode.
Secret Saucer bestaat op "Four On The Floor" uit: Steve Hayes - synthesizer en basgitaar, Ted Boburka - drums en synthesizer, Dave Hess - synthesizer, Greg Kozlowski - solo- en basgitaar, Billy Spear - basgitaar en Dan Schnell - akoestische en elektrische gitaar plus de gastmuzikanten Greg Klucher en Nick Riff.
"Four On The Floor" bevat 11 nummers, waarvan 1 cover en het eerste nummer van de CD heet "Please Welcome", dat niet anders is dan een welkoms groet van enkele seconden, die gevolgd wordt door "Time Spent Out Of Mind", een schitterend instrumentaal symfonisch rock nummer met spacerock invloeden, dat in hoog tempo gespeeld wordt.
Vervolgens krijg ik "Lunar Pull" te horen, een elektronisch symfonisch nummer, dat in vrij rustig tempo gespeeld wordt en erg lekker klinkt.
"Daedal" is een fantastisch symfonisch nummer dat vrij rustig start, maar langzaam aan steeds meer snelheid begint te krijgen, spacerock invloeden bevat en een licht hypnotisch ritme heeft.
Daarna volgt "Awaken", het eerste nummer waar in gezongen wordt en dit is een uitstekende symfonische rock song met een steeds terug kerend ritme, waarin invloeden van King Crimson te horen zijn.
In het korte nummer "The Dark Rift" hoor ik een mix van symfonische rock en spacerock, die enigszins dreigend over komt en gevolgd wordt door "Celestial Spigot", een kruising van spacerock, jazz en progressieve rock, waarin de band op geweldige wijze gebruik maakt van het saxofoon spel van Greg Klucher.
Dan is het tijd voor de titel song "Four On The Floor", een erg rustig nummer, dat psychedelisch klinkt en een heerlijk hypnotiserend ritme heeft, waardoor ik helemaal de muziek ingezogen wordt.
Het volgende nummer heet "Aegean Bridge" en hierin speelt de band een prima mix van spacerock en symfonische rock.
"Notch" is een 2 minuten durend zwaar en duister spacerock nummer en het afsluitende nummer is de cover van de Pink Floyd song "A Saucerful Of Secrets" en dit bijna 12 minuten durende stuk muziek klinkt chaotisch, symfonisch psychedelisch, kerkelijk en is waanzinnig goed en de band had niet beter kunnen eindigen.
Secret Saucer - Light Years Away
www.youtube.com/watch?v=IKRlPzMkOZE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten