maandag 1 oktober 2012

Review: Öresund Space Collective - Phase Your Fears (Space Rocket Productions, 2012)(Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, is sinds 2004 actief. 
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller - synthesizer en Mogens - synthesizer.
De band die op deze CD speelt, bestaat behalve uit Scott en Mogens uit: Stefan - sologitaar, Nick - sologitaar, Kaufman - drums, Jiri - basgitaar, Claus - sologitaar, Johan - sologitaar en Mathias - pedal steel gitaar en sologitaar.
Öresund Space Collective speelt geïmproviseerde spacerock en dat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt.
Deze twaalfde release, die in een gelimiteerde oplage van 500 stuks, in mei 2012, verscheen, werd op 24 september 2010 in de Black Tornado studio's te Kopenhagen opgenomen en bevat slechts 2 nummers, waarvan het eerste "Phaze Your Fears" heet.
Dit iets meer dan 20 minuten durende nummer wordt langzaam opgebouwd en begint rustig, waarna de band er een vrij  dansbaar ritme aan geeft, maar dat verandert na een tijdje eventjes, totdat Öresund besluit om het dansbare weer terug te laten komen, maar door nog een tempowisseling gaat de band toch weer een tijdje langzamer verder en is er plaats voor uitstapjes van de gitaristen en een experimenteel einde.
Het tweede en dus laatste nummer "Ear Meat" is een spacerock nummer, dat vrij experimenteel start, maar als de band eenmaal het juiste ritme gevonden heeft, gaat dat over in een swingend geheel, waarin het tempo redelijk hoog ligt en de space muziek op zijn best is.
Plotseling loopt de muziek af en krijg ik gesproken teksten te horen, die ondersteund worden door experimentele geluiden van de gitaar, waarna de muziek heftiger terug komt dan waarmee geeindigd werd en het nummer ontaardt in een fantastisch stukje swingende spacerock, dat de band tot het einde toe weet vol te houden.
Öresund Space Collective laat me nogmaals horen, dat de band schitterende muziek maakt, die ter plekke wordt bedacht, waardoor ze tot de besten op hun gebied behoren.
Øresund Space Collective - Substantia Nigra - YouTube
www.youtube.com/watch?v=0DHzP5t4CdM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten