maandag 15 oktober 2012

Review: Colour Haze - She Said (Elektrohash, 2012)(Stoner)


"She Said", de nieuwe CD / LP van de Duitse band Colour Haze is de opvolger van "All" uit 2008 en is de tiende release van de band, die via het eigen Elektrohash label is uitgebracht.
Verder verschenen: "Chopping Machine" (1995), "Seven" (1998), "Periscope" (1999), "CO2" (2000), "Ewige Blumenkraft" (2001), "Los Sounds De Krauts" (2003), "Colour Haze" (2004) en "Tempel" (2006).
Colour Haze werd in 1994 te München opgericht en bestaat sinds mei 1999 uit: Stefan Koglek - zang en sologitaar, Philipp Rasthofer - basgitaar en Manfred Merwald - drums.
"She Said" is een dubbel CD / LP geworden, met daarop slechts 8 nummers, die tussen 2010 en 2012 werden opgenomen en gemixt.
Kant 1 bevat 3 nummers, waarvan het eerste, de titelsong "She Said, meteen het langste nummer van de CD is en bijna 19 minuten duurt.
De band begint met rustige tonen, die langzaam steeds meer geluidsvolume krijgen, waarbij ook het ritme sterker en ruiger wordt.
De band borduurt daar op verder en voegt er zo nu en dan wat zang bij, waardoor dit een fantastische stonerrock song wordt .
Vervolgens krijg ik meteen daarna het kortste nummer te horen, dat slechts 2 minuten duurt en "This" heet.
Na een valse start, begint het opnieuw en laat Colour Haze een lekker instrumentaal stukje stoner horen, waarbij het kenmerkende gitaar geluid van Stefan de boventoon voert.
Met het 17 minuten durende "Transformation" sluit de band kant 1 op passende wijze af, want dit heftige stoner nummer bevat alle ingrediënten van een prima rock nummer, dat wil zeggen: scheurende gitaargeluiden, een strak ritme, goede tempowisselingen en spanning, die tot het einde vast gehouden wordt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
Op kant 2 staan 5 nummers en ook hier is het eerste het langst en deze begint in een vrij rustig tempo met eentonige licht hypnotiserende klanken en zang, waarbij de band het tempo steeds meer opschroeft, maar door een tempowisseling terug keert naar het stevige rustige ritme.
Daarna krijg ik "Slowdown" te horen, dat in een redelijk hoog tempo mijn gehoorgang binnen komt, waarbij de rauwe zang rauw me aan die van Mat Bethancourt (The Kings Of Frog Island / Cherry Choke) doet denken en de gitaar in de stijl van Jimi Hendrix gespeeld wordt.
"Stand In .." gaat weer in een rustig tempo van start en klinkt licht psychedelisch, maar al snel verandert het tempo en ritme in een heftig stonerrock nummer en de zo vertrouwde gitaar klanken van Stefan vormen ook nu weer het hoofdbestanddeel, terwijl bas en drums het geheel op onnavolgbare wijze aanvullen.
In "Rite" hoor ik een song, zoals ik die van Colour Haze van vorige CD's gewend ben geraakt en hierin speelt de band erg afwisselend, want soms is de muziek rustig en ingetogen en dan weer heftig en uitbundig.
Het laatste nummer "Grace" is werkelijk schitterend en hierin maakt de band gebruik van strijkers, die het begin van dit nummer iets klassieks meegeven, waarna de band overschakelt naar een heftiger ritme, dat in de loop van het nummer ook weer verandert en de band in een rustig, doch stevig ritme verder gaat en dit tot het einde vol weet te houden.
Vier jaar heeft het geduurd voordat deze dubbel CD / LP uitkwam, maar het is de moeite van het wachten dan wel ook waard geweest en hiermee heeft Colour Haze me opnieuw overtuigd van hun geweldige kwaliteit.
Colour Haze - Transformation - YouTube
www.youtube.com/watch?v=RvwAfeURuwY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten