maandag 1 oktober 2012

Review: Tethrippon - Tethrippon (Steinklang Records, 2010)(Neo Folk / Gothic)

De noord Griekse band Tethrippon (Tethrippon = de wagen van de Helleense god Apollo), werd in 2006 opgericht door Constantinos en Demetrios te Xanthi.
De band eert met hun muziek de oude goden van weleer zoals: Apollo, god van de muziek en het licht, Erotas, god van de liefde en Prometheus, de tragische brenger van het vredesvuur, maar ook Moeder aarde en vader Zon worden geëerd, evenals de helden, die hun bloed verspilden op het altaar van vrede en decadentie.
"Tethrippon", uit 2010, is na de in eigen beheer uitgebrachte CD's "Exidon en "Orontes" het officiële debuutalbum van de band, die via het Steinklang Records label verscheen.
Op de CD staan 11 nummers, die in oud Grieks gezongen worden, waarvan "Intro" het eerste is en dit korte stukje laat me meteen weten, hier met een band te maken te hebben, die het niet schuwt terug te grijpen naar aloude klanken.
De CD begint eigenlijk pas echt met "Mother Nature's Hymn", een zware bombastische gothic song in de stijl van bands als Dernière Volonté, Triarii en de begin periode van Dead Can Dance.
Vervolgens krijg ik "A Prayer To The Sun" voorgeschoteld en dit lekker klinkende gothic nummer, dat met een zwaar eentonig drum ritme gespeeld wordt, neemt me mee terug naar de tijd van de Hellenen.
Daarna volgt het schitterende "A Hymn To Erotas, God Of Love", dat vrij luchtig begint, maar gaandeweg een stuk zwaarder wordt en een lekker in het gehoor klinkende song is.
Dan hoor ik "The Brave", een heroisch klinkende song met een aanstekelijk ritme, gevolgd door "Internal Rising - Awaking", een werkelijk fantastische song, die mooi en bombastisch is.
In "Dedicated To The Alike" speelt de band een geweldige bombastische neo folk song, waarin ik me op een slagveld waan en met "Dominant Of Senses" laat Tethrippon een prima gothic song horen in de stijl van Dead Can Dance.
"Fire Holder" is weer zo'n heerlijke zware bombastische gothic song, die gevolgd wordt door "Corruption's Burial", een uitstekende neo folk song, waarin het ritme en tempo gedurende het hele nummer vrijwel gelijk blijven.
Met het laatste nummer "We Won" laat de band de trommels nogmaals in een eentonig dreigend ritme slaan, terwijl de tekst min of meer opgedreund wordt, maar halverwege het nummer slaat dit om en verandert het ritme en krijgt de song een bombastischer karakter, waarmee het nummer ook eindigt.
Tethrippon heeft een uitstekend stuk muziek gemaakt met deze gelijknamige CD, die zeker bij liefhebbers van dit genre in de smaak zal vallen.
TETHRIPPON - A Prayer To The Sun - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=Z_air20FIS8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten