maandag 29 oktober 2012

Review: Wallace Vanborn - Lions, Liars, Guns & God (East Records, 2012)(Stonerrock)

Wallace Vanborn uit Gent, België, wordt in 2005 opgericht en de band brengt dat jaar nog hun introductie EP "Wintersession" uit.
In februari 2006 doen ze hun eerste optreden in hun thuisstad, die ze meteen de bijnaam "Pletwallace" op levert en in 2007 verschijnt hun nieuwe promo demo "I Am Hell".
Hun officiële debuut album "Free Blank Shots" verschijnt in februari 2010, gevolgd door meer dan 100 optredens in dat zelfde jaar en de band krijgt de uitnodiging om het voorprogramma te verzorgen van de Europese tour van de Britse band Blood Red Shoes.
In januari 2011 worden ze door 3voor12 als beste Belgische band bestempeld na hun optreden op het Eurosonic Showcase festival te Groningen en dat levert ze ook nog eens een top 3 plaats van het gehele festival op.
Ook treedt Wallace Vanborn op het Sziget Festival in Hongarije op, één van de grootste festivals van Europa.
De band bestaat sinds de oprichting uit: Ian Clement - sologitaar en zang, Dries Hoof - basgitaar en Sylvester Vanborm - drums.
Hun tweede CD "Lions, Liars, Guns & God" is in april 2012 verschenen met daar op 12 songs, waarvan "Lion's Manual" de eerste is en hiermee laat de band me meteen weten, dat hun muziek hard is en met gedrevenheid gespeeld wordt.
"Lion's Manual" wordt in uptempo gespeeld, waarbij het ritme stevig is, maar ook afwisselend, doordat er een prima tempowisseling ingebouwd is.
Vervolgens hoor ik "Found In L.A.", een lekker klinkende stonerrock song, die tegen de hardrock aan zit, waarbij de achtergrond vocalen het nummer net iets extra's meegeven.
Ook "Marching Sideways" straalt kracht uit en dit uptempo nummer bevat een prima hypnotiserend ritme, waardoor ik als het ware de muziek ingezogen wordt.
Het in maart op single verschenen "Cougars" klinkt swingend en dansbaar en hiermee mikt de band duidelijk op een groter publiek.
"The Plunge" is een fantastische song, waarin de muziek afwisselend is, hier en daar duister over komt en de band laat horen meer dan alleen maar recht toe recht aan rock te kunnen maken.
Met "The Liar" keert de band terug naar het hardrock genre en deze snelle rock song wordt dan ook in heavy ritme gespeeld en in "Ruthless" laat Wallace Vanborn een uitstekende stevige stonerrock song horen, die erg afwisselend is en op sommige momenten bijna naar een ballad neigt.
In "We Are What We Hide" is een geweldige rock song en wordt in een hoog tempo gespeeld, waarbij het onmogelijk is niet met de muziek mee te gaan bewegen en "Pawns" is het eerste echte rustige song, waarmee de band me verrast.
Het volgende nummer heet "Enemy Of Serpentine" en hierin klinkt de zang vrij sexy (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
Daarna volgt "A Smack As A Potion", dat weer zo'n stevige stonerrock song is, die in een redelijk langzaam tempo gespeeld wordt en het afsluitende "White River", het langste nummer van de CD, vind ik meteen ook het beste, want hierin weet de band een combiatie te maken van hard-, stonerrock en progressieve rock, waarbij het ritme aanstekelijk is.
Wallace Vanborn heeft met "Lions, Liars, Guns & God" een geweldige stonerrock CD gemaakt, die muziekliefhebbers van dit genre zeker zullen weten te waarderen.
Wallace Vanborn - Enemy of Serpentine
www.youtube.com/watch?v=KyX0EMH5FTo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten