zondag 24 februari 2019

Review: Ape Shifter - II (Brainstorm Records, 2019) (Hardrock)

Ape Shifter werd in Immenstadt, Duitsland opgericht en bestaat uit de Amerikaan Jeff Aug - Sologitaar, die 20 jaar geleden naar zuid Duitsland verhuisde en de Duitsers Florian Walter - basgitaar en Kurty Münch - drums.
Jeff speelde eerder met onder andere Allan Holdsworth, Soft Machine, Albert Leen Greg Howe en Anne Clark, voordat hij zijn band Ape Machine oprichtte.
De band bracht in 2017 hun debuut album "I" als CD en als digitale download uit en op 29 maart 2019 verschijnt hun tweede album, getiteld "II" via Brainstorm Records als 2LP ("I" + "II") op 140 gram zwart vinyl, CD en als digitale download.

Het album, dat 13 nummers bevat, start met "Gravity", waarin de band een swingend melodisch uptempo rock nummer ten gehore brengt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie), dat gevolgd wordt door "Haskett", een geweldig rock nummer dat met hoge snelheid mijn gehoorgang binnen komt en iets meer dan 1 minuut duurt.
Daarna krijg ik "Mask Of The Ancient Warrior" voorgezet en hierin speelt de band een fantastisch hardrock nummer met de snelheid van het licht, dat halverwege tijdelijk van tempo verandert en over gaat in een rustiger stuk, dat na korte tijd weer teug komt in het begin tempo, waarna de band "Shoegaze" speelt, waarin de melodische muziek eveneens in een vrij hoog tempo ten gehore gebracht wordt.
Ook in "American Eagle" blijft de snelheid er in en zet de band me een heerlijk swingend stukje rock voor, dat een terugkerend ritme heeft en in "7 Years Fat, 7 Years Lean" laat de band me genieten van een aanstekelijk uptempo rock nummer, dat een licht hypnotiserend ritme heeft en swingt.
Dan volgt "Die Rausschmeiser", een aanstekelijk swingend uptempo hardrock nummer, dat enkele subtiele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Fu Manchu", waarin Ape Shifter een kort stevig rock nummer speelt, dat wederom een hoge snelheid heeft.
Dan zet de band me "8 Shot" voor en hoor ik een funky startend hardrock nummer en ook nu is het tempo hoog en swingt de muziek als een trein en dit nummer wordt gevolgd door "No Chords Allowed, Jonathan", waarin de band de ingeslagen weg vervolgt en met hoge snelheid door raast.
Ook "Steven Avery Is Innocent" is van hetzelfde laken een pak en "Jiggy Jiggy Boom Boom" heeft invloeden uit funk en bevat enkele tempowisselingen.
Het laatste nummer, dat "Mathilda" heet en daarin verrast de band me en laat me genieten van een verrukkelijke progressieve folkrock song, die in een aangenaam gemiddeld tempo gespeeld.

II" van Ape Shifter staat vol uptempo rock nummers, waar de energie vanaf spat, doordat ze met hoge snelheid gespeeld worden en ik kan liefhebbers van instrumentale hardrock deze plaat dan ook van harte aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten