zondag 10 februari 2019

Review: The Telescopes - Exploding Head Syndrome (Tapete Records, 2019) (Dark Wave)

The Telescopes, die zich muzikaal liet inspireren door band als Suicide, The Velvet Underground en The 13th Floor Elevators werd in 1987 te Burton Upon Trent, Staffordshire, Engeland, door Stephen Lawrie opgericht.
De eerste formatie van de band bestond uit: Stephen Lawrie - zang en akoestische gitaar, Joanna Doran - achtergrond zang en slaggitaar, David Fitzgerald - sologitaar, Robert Brookes - basgitaar en Dominic Dillon - drums en percussie.
In de periode 1987 tot heden speelden er 27 verschillende muzikanten in The Telescopes, met als enige constante Stephen Lawrie en werden er platen uitgebracht via 18 verschillende labels.
De band heeft sinds de oprichting 21 singles en 17 albums via diverse labels uitgebracht, waaronder 2 live albums, 6 compilaties en 9 studio albums.
Hun eerste single was "Forever Close Your Eyes" uit 1988, die als split 7" flexi-disc uitgebracht werd samen met de band met Loop en via het Cheree label verscheen, waarna het debuut album "Taste" in 1989 volgde.
"As Light Return", dat 7 juli 2017 werd uitgebracht, is hun negende studio album en, na "Hidden Fields" uit 2015, het tweede, dat via het Tapete Records label is verschenen.
De opvolger hiervan heet "Exploding Head Syndrome", dat 8 nummers bevat en deze verscheen op 1 februari 2019 als CD via Tapete Records en als LP in een beperkte oplage op paars vinyl en tevens op zwart vinyl en download.

Het eerste nummer van de plaat heet "All The Way Around (Tout Est Dans Le Moment)" en daarin speelt de band een geweldige dark wave song met een eentonig licht hypnotiserend ritme en deze wordt gevolgd door "Everything Turns Into You", een fantastiche licht psychedelische dark wave song, die een eentonig ritme
heeft.
Daarna volgt "You Were Never Here", een zeer rustige dark wave song, die opnieuw een terugkerend ritme heeft en gevolgd wordt door "Until The End", waarin de band eveneens een zelfde soort rustig nummer ten gehore brengt.
In "Don't Place Your Happiness In The Hands Of Another" speelt The Telescopes een heerlijke swingende pop song, die invloeden uit de elektro heeft (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en in "I Know You've Got Something Inside" laat de band me genieten van een swingende licht psychedelische elektro wave song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Dan volgen "Nothing Was Held", een zware rustige donkere wave song met een terugkerend ritme, dat een licht hypnotiserende werking heeft en "Why Are We Doing This To Each Other?", een verrukkelijke dark wave song met een aanstekelijk dansbaar ritme, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.

"Exploding Head Syndrome" van The Telescopes is een uitstekende dark wave plaat, waarmee de band me van begin tot eind in een lichte trance heeft weten te houden en ik kan deze schijf dan ook zeer aanraden, aan elke liefhebber van licht hypnotiserende muziek en de donkere kanten van de new wave.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten