zondag 3 februari 2019

Review: The Bongolian - Outer Bongolia (Blow Up Records, 2019) (Hammond Rock)

In 2001 nam multi-instrumentalist (en Big Boss Man voorman) Nasser Bouzida, uit Harlow, Engeland, onder de naam The Bongolian zijn eerste solo opnamen op, die invloeden uit Latin, funk, soul en jazz bevatten.
Deze opnamen verschenen in februari 2002 via het Blow Up Records label op zijn debuut album "The Bongolian", die werd gevolgd door "Blueprint" (februari 2006), "Outer Bongolia" (februari 2008) en "Bongos For Beatniks" (mei 2011), maar ook verscheen er een album, dat hij maakte in samenwerking met Fay Hallam, getiteld: "Lost In Sound" (juni 2012).
Tevens verscheen zijn eerste 7" vinyl solo single "Bongohead" / "The Farisian" op 12 november 2001 via het Blow Up records label, waarna "The Riviera Affair" (digitale single 7 februari 2011), "Give It To Me (On The Left Side)" (digitale single 6 juni 2011) en "Strange Lovers" (digitale single 26 december 2011) werden uitgebracht.
"Moog Maximus", dat in Beat Mountain Studio te Wales is opgenomen en te Oslo, Noorwegen, in de High Voltage Audio Studio is gemixt door Nick Terry, terwijl de mastering te Londen werd gedaan, is zijn vijfde solo plaat, dat via Blow Up Records verschijnt (5 augustus 2016) en hierop krijgt Nasser medewerking van Louisa Hygate (3 nummers) en Jeff Walls (1 nummer).
Het derde album van The Bongolian "Outer Bongolia", dat oorspronkelijk in het najaar van 2007 verscheen, is in januari 2019 samen met het derde Big Boss Man album als viering van het 25 jarig bestaan van het Blow Up Records label in een beperkte oplage van 500 stuks opnieuw uitgebracht op 180 gram doorzichtig vinyl, terwijl er van de Big Boss Man 500 stuks op 180 gram wit vinyl werden geperst.

Het album, dat 14 nummers bevat, beging met "Talking Synth", een schitterend swingend nummer, dat een zeer dansbaar ritme heeft en lichte soul invloeden heeft, waarna "Feel It" volgt en deze dansbare 60er jaren gerelateerde song heeft invloeden van filmmuziek en funk.(luister naar dit nummer via de youtube link onde de recensie)
Daarna speelt de band "The Champion", een fantastisch swingend instrumentaal Hammond rock nummer met soul invloeden en daarbij is stil zitten geen optie en dit nummer wordt gevolgd door "Rock Me", een geweldig licht psychedelisch uptempo Hammond rock nummer, dat zeer dansbaar is.
Dan volgt "Lucky Seven", een heerlijk dansbaar rock nummer, dat swingt en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarna Nasser "All Aboard" speelt en ik weer zo'n swingend Hammond rock nummer voorgeschoteld krijg, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten.
In "The Horn" krijg ik een dansbaar rock nummer voorgezet, waar een enigszins bekend thema in voor komt, al kan ik niet op de naam hiervan komen en in "Saturns Eye" laat hij me nogmaals genieten van een lekker psychedelisch nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Vervolgens zet Nasser me "Bongo Mambo" voor en hoor ik hem een Latijns Amerikaans swingend stuk muziek spelen, dat me weer in beweging brengt en gevolgd wordt door "Space Meter", een swingend nummer, dat lichte spacerock invloeden heeft .
Verder speelt hij "The Wolf", een verrukkelijke pop song met jaren 60 invloeden uit de rock & roll, "Paris Colonade", een fantastisch swingend nummer mat jazz invloeden, dat een aanstekelijk ritme bevat, "Marimba Down At The Hare", een geweldige uptempo mix van Latijns Amerikaanse ritmes en jazz en "The Gospel According To The Bongolian", een heerlijk aanstekelijk uptempo Hammond rock nummer, dat swingt als een trein.

"Outer Bongolia" van The Bongolian staat vol met dansbare Hammond rock nummers, waarbij stil zitten niet aan de orde is en ik kan deze swingende muziek, dan ook ten zeerste aanraden, aan een ieder, die van dit genre houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten