zondag 24 februari 2019

Review: The Chocolate Watchband - This Is My Voice (Dirty Water Records / V-Je-Day Records, 2019) (Poprock)

The Chocolate Watchband werd in 1965 te Los Altos, Californië, Amerika opgericht en bestond in eerste instantie tot 1970.
In 1966 tekende de band een contract met Tower Records, die hun debuut single "Sweet Young Thing" / "Baby Blue" in 1967 uitbracht en deze werd later in dat jaar gevolgd door hun eerste album "No Way Out".
Daarna verschenen de singles: "Misty Lane" / "She Weaves A Tender Trap" (Uptown, 1967) en "Are You Gonna Be There (At the Love-In)" / "No Way Out" (Tower, 1967), plus de LP's: "The Inner Mystique" (Tower, 1968) en "One Step Beyond" (Tower, 1969), waarna de band in 1970 uit elkaar ging.
Door een revival van garagerock en psychedelische rock in de jaren 80 en 90 werd de band her ontdekt door een groter publiek en dat leidde tot absurde prijzen voor hun originele albums, waarna Rhino Records (LP) en Sundazed (CD) hun albums opnieuw uitbrachten met bonus nummers.
Door de continue interesse voor de band deed The Chocolate Watchband een reünie in 1999, waarbij de bezetting bestond uit: Dave Aguilar, Tim Abbott, Bill Flores en Gary Andrijasevich, terwijl Michael Reese als drummer bij de band kwam en in 2000 deed de band een internationale tournee en maakte het live album "At the Love-In Live!" in 2001.
Tussendoor verscheen ook het studio album "Get Away", waarna in 2005 de compilatie CD "Melts In Your Brain . . . Not On Your Wrist" met nummers uit de Tower en Uptown Records periode werd uitgebracht.
In juni 2013 begon de band te werken aan een nieuw album in hun thuishaven San Jose en sinds 2015 bestaat de band in hun huidige bezetting: Tim Abbott - zang en sologitaar, David Aguilar - zang, keyboards en mondharmonica, Alec Palao - basgitaar en achtergrond zang, Derek See - sologitaar en Gary Andrijasevich -  drums.
Op 22 februari 2019 verschijnt hun album "This Is My Voice", waarop 11 nummers staan, via Dirty Water Records en V-Je-Day Records in een beperkte oplage als CD, als LP op 180 gram gekleurd vinyl en als digitale download.

Het eerste nummer van het album heet "Secret Rendezvous", waarin de band een heerlijke swingende rock song speelt, die een aanstekelijk ritme en enkele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Judgement Day", een schitterende mix van garagerock en blues, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgt de titel song "This Is My Voice" en hierin speelt de band een uitstekende psychedelische pop song, die invloeden uit de jaren 60 heeft, waarna "Trouble Everyday" te horen is en dit nummer, dat door Frank Zappa werd geschreven, is een geweldige swingende mix van blues, rock & roll en pop, waarbij stil zitten niet aan de orde is.
In "Take A Ride" krijg ik een aan The Rolling Stones nummer "Mona" verwante sixties song te horen en in "Talk Talk" speelt The Chocolate Watchband een lekker
in het gehoor klinkende rock song met een aantrekkelijk dansbaar ritme, dat gevolgd wordt door "Bed", een uitstekende pop song in een gemiddeld tempo en een hoog meedein gehalte.
Dan schotelt de band me "Bombay Pipeline" voor en daarin speelt de band een geweldige swingende uptempo song met licht psychedelische invloeden en een zeer dansbaar ritme, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten en deze wordt gevolgd door "Desolation Row", een schitterende cover van het Bob Dylan nummer.
Vervolgens is het de beurt voor de eerste song, die de band voor dit album opnam, getiteld "Can't Seem To Make You Mine" en dit door Sky Saxon geschreven nummer is een eerbetoon aan deze artiest, die onlangs overleed en hierin speelt de band een heerlijke poprock song in een niet al te hoog tempo en deze bevat een terugkerend en aanstekelijk dansbaar ritme en dit nummer wordt gevolgd door "Til' The Daylight Comes", een prima poprock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.

"This Is My Voice" van The Chocolate Watchband bevat, in tegenstelling tot hun garagerock periode, 11 swingende poprock nummers, die gewoon lekker klinken en ik kan elke liefhebber van dit genre, deze prima plaat dan ook ten zeerste aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten