zondag 10 februari 2019

Review: The Spacelords - On Stage (Tonzonen Records, 2019) (Spacerock)

De band The Spacelords uit Reutlingen en Metzingen/Neuhausen, Duitsland werd in april 2008 opgericht, toen Marcus Schnitzler - zang, drums, percussie en djembé, muziek begon te maken met Matthias Wettstein - sologitaar en Klaus Werz - basgitaar.
Matthias en Klaus hadden al verschillende ideeën voor songs en na enkele weken, was al bijna de helft van hun debuut CD uitgewerkt.
De achtergronden van de bandleden waren verschillend; Marcus studeerde traditionele ritmes in West Afrika en was al 25 jaar bezig met psychedelische muziek,
Matthias was beïnvloed door de muziek uit India, waar hij sinds de jaren 70 naar toe ging en speelde al 30 jaar gitaar en Klaus begon in 1978 als drummer in Rusland, maar schakelde al spoedig over op sologitaar en in 2006 werd dat basgitaar.
Het vierde Spacelords lid, Reinholt - dwarsfluit, kwam in 2008 bij de band en speelt op de debuut CD mee, maar verliet de band in 2009.
Hun debuut CD "Spacelords", uit 2009, werd in eigen beheer gemaakt en gedistribueerd door het Italiaanse BTF label, waarna de band in 2011 "Dimension 7" uitbracht, gevolgd door een "Live" CD-R in 2013, beide opnieuw in eigen beheer.
Hun album "Synapse" werd in 2014 door Sulatron Records uitgebracht in een gelimiteerde eerste oplage van 500 stuks op gekleurd 180 gram vinyl en door de band zelf als CD en gevolgd door de albums "Liquid Sun" (beperkte oplage op groen, geel en wit vinyl, plus 180 gram vinyl, CD en digitale download, 23 januari 2016) en "Water Planet" [beperkte oplage LP (1000 stuks) op blauw-wit gespetterd vinyl, CD en digitale download, 20 oktober 2017], die via Tonzonen Records verschenen en op deze plaat is Klaus vervangen door Akee Kazmaier.
Op 22 februari 2019 brengt  Tonzonen Records de live plaat "On Stage" in een beperkte oplage van 500 stuks als 2LP uit, waarvan er 400 op zwart en 100 op marmer rood vinyl zijn geperst en tevens verschijnt het album in een beperkte oplage van 1000 stuks op CD.

Het album, dat 5 nummers bevat, begint met "Spaceflowers", waarin de band een geweldig spacerock nummer in een niet al te hoog tempo ten gehore brengt, dat een licht hypnotiserend ritme heeft en langzamerhand iets opgevoerd wordt, waarna "Metamorphosis" volgt, een fantastisch uptempo progressief rock nummer, dat een terugkerend ritme heeft, waardoor er een licht hypnotisch effect ontstaat.(luister naar deze 2 nummers via de soundcloud link onder de recensie)
Daarna speelt The Spacelords een rustig psychedelisch startent nummer, getiteld "Nab Kanya", dat langzaam wordt opgevoerd en verandert in een schitterend swingend progressief rock nummer, om tegen het einde in een rustig tempo uitgespeeld te worden.
In "Plasma Thruster" begint de muziek in een vrij rustig tempo en laat de band me genieten van een verrukkelijk stukje spacerock, dat iets meer snelheid krijgt en invloeden uit psychedelische en Oosterse muziek bevat.
Het laatste nummer heet "Frau Kuhnkes Kosmos" en daarin speelt de band een heerlijke swingende licht hypnotiserende uptempo mix van progressieve rock en krautrock en daarbij is stil zitten niet aan de orde.

The Spacelords heeft me met het album "On Stage" van begin tot eind in de ban van hun muziek gehouden, door me een fantastische langdurende trip voor te zetten en ik kan deze plaat dan ook ten zeerste aanraden, aan een ieder, die van progressieve rock, spacerock en hypnotiserende ritmes houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten