zondag 24 februari 2019

Review: Mandrake Paddle Steamer - Pandemonium Shadow Show (Sommor Records, 2019) (Progressieve Psychedelische Rock)

Mandrake Paddle Steamer, die later onder de naam Mandrake verder zou gaan, kwam uit Londem, Engeland, werd in 1967 opgericht en bestond uit: Brian Engle - zang, Martin Briley - sologitaar en zang, Paul Riordan - basgitaar en zang, Martin Hooker - keyboards en Barry Nightingale - drums (1969-1970 David Potts - drums).
De band kwam in 1967 onder contract bij Parlophone en bracht op 9 mei 1969 hun enige single, "Strange Walking Man" / "Steam", uit.
Op 17 januari 2019 bracht Sommor Records, 50 jaar later, een album van de band uit, getiteld "Pandemonium Shadow Show" en daarop staan 9 nummers uit de periode 1968-1970.
Dit album is uitgebracht als LP, CD en als digitale download en bestaat uit nummers, die niet eerder zijn verschenen, hoewel er sommige op bootlegs staan.
Mandrake Paddle Steamer trad in hun korte bestaan op met Pink Floyd, The Nice en Vanilla Fudge en speelde op het prestigieuze Isle Of Wight festival, had een eigen club (Asgard) en was regelmatig te zien in de Star Club in Hamburg, Duitsland.
Ook verscheen via bandcamp de demo "Carmen", een opname uit de periode 1967-1969 en deze werd 27 oktober 2016 alleen als digitale download uitgebracht.

Het album start met het titel nummer "Pandemonium Shadow Show" uit 1968, waarin de band een schitterende progressieve rock song in een gemiddeld tempo speelt, die diverse tempowisselingen heeft en invloeden van beat muziek en Cream bevat.
Daarna volgt "Solitair Husk" (1968), een fantastische, vrij heftige, psychedelische, uptempo garagerock song, die gevolgd wordt door "Stella Mermaid" (1970) en daarin speelt de band een heerlijke aanstekelijke progressieve rock song, die rustig begint en langzaam iets meer snelheid krijgt.
In "The World Whistles By" (1968) zet de band me een afwisselende song voor, die invloeden van folk en progressieve rock bevat en in "Upminster Windows" (1968) krijg ik opnieuw zo'n geweldige progressieve rock song te horen, die diverse tempowisselingen heeft en bij tijd en wijle swingt.
Dan speelt Mandrake Paddle Steamer "Doris The Piper" (1970), een verrukkelijke psychedelische rock song, die progressieve rock invloeden bevat, swingt als een trein en tegen het einde experimenteel psychedelisch wordt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "The Doorway To January" (1968), waarin de band een prachtig melodisch instrumentaal progressief nummer ten gehore brengt, dat klassieke invloeden heeft en diverse tempowisselingen bevat.
Verder volgen "Simple Song" (1970), een verrukkelijk swingend instrumentaal progressief rock nummer, dat prima tempowisselingen en klassieke invloeden heeft en "The October Country" (1968), een vrij rustige rock song, die een terugkerend ritme heeft. 

"Pandemonium Shadow Show" van Mandrake Paddle Steamer is een geweldige progressieve rock plaat, die uitstekende afwisselende nummers bevat en ik kan iedere liefhebber van progressieve en psychedelische rock dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten